ALS-forskare närmare lösningen

• Datum: 16-10-06, Publicerad av peter.andersson@neuroforbundet.se
  • Källa: bohuslaningen.se

Nyligen upptäckte forskare att bildandet av proteinklumpar tycks ha en betydande roll i utvecklingen av sjukdomen ALS. – Gåtan är inte löst, men vi har kommit en bra bit på vägen, säger Thomas Brännström, professor vid Umeå universitet.

Han ingår i den så kallade ALS-gruppen i Umeå som ligger bakom upptäckten som publicerades i tidskriften Journal of Clinical Investigation i juni i år.

Enligt resultatet kan personer med ALS ha en genetisk mutation som gör att proteinet SOD1 veckas fel och klumpar sig i hjärnan och ryggmärgens motoriska nervsystem.

Genom tester på möss kunde forskarna se att proteinklumparna hade snabb spridning vilket ledde till ALS.

– Vi börjar förstå hur sjukdomsförloppet kan förklaras. Nu ska vi fokusera på hur spridningen av antikroppar kan förhindras, säger Tomas Brännström.