ALS studie avslöjar roll RNA-bindande proteiner

• Datum: 16-10-21, Publicerad av peter.andersson@neuroforbundet.se
  • Källa: sciencedaily.com/

Även om endast 10 procent av amyotrofisk lateralskleros (ALS) fall är ärftliga, är ett stort antal av dem som orsakas av mutationer som påverkar proteiner som binder RNA, en typ av genetiskt material.

University of California San Diego School of Medicine Forskarna studerade flera av ALS-fallen med en mutation i en RNA-bindande protein som kallas hnRNP A2 / B1. I studien, som publiceras 20 oktober av Neuron , beskriver de hur skador på protein bidrar till ALS genom förvränga viktiga cellulära meddelandesystem.

"Våra resultat är ett stort steg framåt i att validera RNA-baserad terapi för behandling av ALS," sade ledande författare Gene Yeo, PhD, professor i cell- och molekylärmedicin vid UC San Diego School of Medicine.