Film om Stephen Hawking Oscarsbelönad

• Datum: 15-02-25, Publicerad av anne.thelander@neuroforbundet.se
  • Källa: svt.se

"Birdman", med Michael Keaton i huvudrollen, tog hem priser i kategorierna Bästa film, Bästa foto, Bästa regi och Bästa originalmanus. Film om Stephen Hawking belönades med bästa manliga huvudroll.

Oscarstatyetterna för Bästa manliga- respektive kvinnliga huvudroll gick inte till någon av storvinnarfilmerna. Istället blev det vinst för brittiska Eddie Redmayne, som i "The theory of everything" gestaltar fysikern Stephen Hawking, och Julianne Moore, som gör rollen som lingvistikprofessorn dr. Alice Howland i "Still Alice".

Signifikativt för båda rollkaraktärerna i respektive film är verkliga förlagor och kampen mot sjukdom. I "The theroy of everything" drabbas Stephen Hawking av als, och Alice Howland kämpar mot Alzheimers sjukdom.

Källa: http://www.svt.se/kultur/film/birdman-tog-storslam-pa-oscarsgalan