Forskare har hittat stamceller i hjärnan som kan leda till framtida ALS behandlingar

• Datum: 16-11-30, Publicerad av peter.andersson@neuroforbundet.se
  • Källa: alsnewstoday.com/

Forskare har funnit neuronala stamceller (omogna celler som kan bli neuroner) i hjärnhinnorna, en treskiktsstruktur som omsluter hjärnan som skyddar nervsystemet, enligt en ny studie. Denna upptäckt kan leda till utvecklingen av nya stamcells terapier för hjärnskador och neurodegenerativa störningar, såsom amyotrofisk lateralskleros (ALS).

Hittills trodde forskarna att neuronala stamceller som produceras under den embryonala fasen av stamcellsutveckling, bara fanns i hjärnvävnaden. En forskargrupp ledd av professor Peter Carmeliet från VIB-KU Leuven i Belgien upptäckte nya bevis för att dessa celler kan också hittas i hjärnhinnorna i den vuxna hjärnan, vilket visar att dessa membran kan tjäna som en källa för nyproducerade neuroner i senare fasers utveckling.