Fredrik lever med ALS: ”Det finns de som har det värre än mig”

• Datum: 16-06-20, Publicerad av anne.thelander@neuroforbundet.se
  • Källa: norran.se

Juli 2014 fick han beskedet som förändrade hans liv. Eller hur är det med den saken egentligen? Fredrik Lundström vägrar att sluta leva och tar kamp mot sin sjukdom.

Han sitter i sitt ljusa kök tillsammans med systrarna Veronica och Viktoria samt brorsan Patrik. Bredvid står assistenterna Ewa och Paulina. Fredrik sitter i sin rullstol och kan bara kommunicera via en textmaskin som översätter till ord. Han styr maskinen med sin högra hand och kan inte lyfta sina armar eller sina ben. Dessutom har han stöd för huvudet. Men det spelar ingen roll hur det ser ut. För Fredrik är livet lika ljust som köket han sitter i. För han vill att det här ska bli en solskenshistoria. Han är fast besluten att fortsätta leva sitt liv som han vill.

För Fredrik Lundström från Ursviken så kom beskedet inte lika snabbt som en "ice bucket challenge". Tvärtom så tog det mer än ett halvår innan svaret kom på vad som var fel. Det började med att talet försvann och sedan ramlade han vid några tillfällen. Efter utredningen visade det sig att det var als. En sjukdom, än så länge, utan botemedel och patienterna brukar leva i cirka två år i genomsnitt efter att de har fått diagnosen. Inget roligt besked att få innan man fyllt 40 år. Men sjukdomen ska inte stoppa honom att ha roligt.

– Jag vill att folk tänker på att det är kroppen som ger upp, inte huvudet. Behandla mig som jag var förut, säger han.

Stämningen runt matbordet är inte heller sorgsen, trots att det inte är något lätt ämne som ska avhandlas. Fredrik själv skrattar ofta och gott, hela tiden finns glimten i ögat. Något som har spridit sig till hans omgivning. För det fälls inga tårar runt bordet. Det är leenden som gäller. Beslutet att fortsätta leva tog han direkt.

– Det är klart att det var en jobbig tid innan jag fick beskedet. Sedan bestämde jag att ha roligt, säger han. Beslutet var bara hans eget.

– Det var för min egen skull. Jag är en som inte ger upp. Jag vill egentligen inte synas, men jag hoppas det här ska kunna hjälpa andra i min situation.

Sjukdomen började synas och det gick fort. Men Fredrik ville inte veta så mycket om det som hände i hans kropp.

– Jag ville egentligen inte veta något. Jag kollade upp det lite i början men slutade snabbt. Han lyckades hålla sig positiv.

– Det är bara att gilla läget och gå vidare, konstaterar han.

Men det är inget nytt för Fredrik. Det är som han alltid har varit.

– Det är så som han är som person, som han alltid har varit, säger brorsan Patrik.

– Nä, det har inte varit några klagomål där inte, säger systern Veronica.

Fredriks positiva inställning har påverkat personerna i hans närhet. Familjen har blivit starkare.

– Vi var inte alltid så jättemycket med varandra tidigare. Vi träffades på födelsedagar, man lever helt enkelt det liv man gör. Men när det uppdagades vad det var så hittade vi tillbaka till varandra, vilket var väldigt positivt, säger Veronica och fortsätter;

– Hade man inte fått vara med på resan så tror jag det varit jobbigare. Nu har vi gått igenom alla faser tillsammans och nu tänker vi ha roligt ihop. Försöka i alla fall.

Läs mer: http://norran.se/livsstil/fredrik-lever-med-als-de-finns-de-som-har-det-varre-an-mig-598460