Ice bucket challenge var livsviktig

• Datum: 15-08-12, Publicerad av peter.andersson@neuroforbundet.se
  • Källa: expressen.se

Forskarna konstaterar att de haft stor nytta av kampanjen.

För nu, ett år senare, kan forskarna konstatera att de haft stor nytta av kampanjen. Genom ice bucket challenge lyckades organisationen ALS Association samla in mer än 100 miljoner dollar, vilket är betydligt mer än de 2,8 miljoner dollar man fick in året dessförinnan, uppger mediesajten Upworthy.

Det största genombrottet sedan kampanjen är att forskarna lokaliserat ett specifikt protein som inte gör sitt jobb i cellkärnorna hos patienter med ALS. Tack vare denna upptäckt kan nya behandlingar utformas, som åtminstone fördröjer sjukdomsförloppet.

Den 28 november 2014 delade Neuroförbundets ordförande Lise Lidbäck ut 1 miljon kronor från NHR-fondens Icebucket insamling till den svenska ALS-forskargruppen vid Umeå universitet. Den är en av de världsledande forskargrupperna kring ALS, Läs mer.

Källa: http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/genombrott-i-als-forskning--ett-ar-efter-ice-bucket-challenge/