Paul Cox’s jakt på orsaken bakom ALS

  • Datum: 17-05-23, Publicerad av helene.landersten@neuroforbundet.se
  • Källa: Vetenskapens värld, svt.se

Vetenskapens värld har i ett avsnitt visat Paul Cox's arbete att hitta miljöfaktorer som kan ligga bakom ALS. Paul Cox är professor i etnobotanik och forskar på förhållandet mellan växter och människor.

Redan på 60-talet visade undersökningar på personer som avlidit i sjukdomen att de hade en hög halt av nervgiftet BMAA i kroppen. Giftet bildas vid algblomning som består av cyanobakterier. I kroppen kan BMAA få andra proteiner i hjärnan att felveckas, alltså att ändra form. Just en sådan felveckning är en av huvudorsakerna bakom ALS, men även för andra neurodegenerativa sjukdomar.

Mycket forskning återstår
Paul Cox är medveten om att hans sätt att angripa ALS – från ett miljötoxikologiskt håll – inte hör till vanligheterna. Hans arbete har även kritiserats av forskare från medicinskt håll. Bland annat i Sverige har man tagit prover på avlidna patienters ryggmärgsvätska för att se ifall det finns spår av BMAA, utan resultat.

ALS är överhuvudtaget väldigt svårt att hitta orsaker till, framförallt eftersom det finns så många olika varianter av sjukdomen. Först på senare år har forskare börjat se vilken roll våra gener spelar.

Missade du programmet visas det på svt play, se länken nedan. Efter programmet kunde tittare chatta och ställa frågor till Paul Cox och ALS-specialisterna Rayomand Press vid Karolinska Institutet och Peter Andersen vid Umeå universitet. Du kan läsa en sammanställning av chatten i länken nedan.