Unga med ms

  • Datum: 16-04-14, Publicerad av peter.andersson@neuroforbundet.se

Neuroförbundet har tillsammans med Irene Nelson, Mattias Gustavsson, Johanna Sverker, Christoffer Norrman, Therese Henriksson, Hanna Rhodin, Anna Persson och Nathalie Roséd, startat en ny grupp diagnosstödjare - Unga med ms.

Irene Nelson - unga med ms. NeuroförbundetIrene Nelson
Irene.Nelson@neuroforbundet.se

Mitt namn är Irene Nelson och är 33 år gammal. Jag fick diagnosen ms i februari 2009 (bara några veckor efter jag fyllt 25 år). Men jag har haft ms sedan jag var 18-20 år. Alla symtom har kommit smygande sedan dess.

Med mig kan du prata om "allt mellan himmel och jord".
Du ska inte känna att något är tabu att prata om och det finns inget du ska skämmas över. Tillsammans hoppas jag att vi kan komma på en lösning.

Jag vill att nysjuka ska veta att man kan bli mamma och att det finns många bra hjälpmedel även där.
På min fritid tycker jag om att måla, pyssla, göra smycken och min hund!

Mattias Gustavsson Diagnosstödjare för unga med MSMattias Gustavsson
Mattias.Gustavsson@neuroforbundet.se

Mitt namn är Mattias Gustavsson och jag är 33 år och bor utanför Göteborg. Jag fick min diagnos 2002, när jag var 20 år gammal. Jag hade ett väldigt aggresivt sjukdomsförlopp och de mediciner som då fanns tillgängliga hjälpte inte alls vilket ledde till att jag 2006 var en av de första i Sverige att genomgå en blodstamcellstransplantion. Sen dess har jag inte haft några skov men jag lever fortfarande med de skador på nervsystemet som sjukdomen orsakade. 2006 satt jag i rullstol på heltid men idag har jag lyckats träna upp mej så att jag bara använder den längre sträckor och klarar mej annars med en eller två kryckor.

I februari i år fick jag och min fru en son och jag är obeskrivligt lycklig för detta vilket är mer än vad jag kunde tro när jag fick diagnosen på hösten 2002.

Förutom att kunna dela med mig av mina erfarenheter av att leva med ms kan jag gärna berätta om den stamcellstransplantation som jag genomgått samt om hur det är att vara pappa och ha MS. Sen tycker jag att det är väldigt viktigt och roligt med träning och detta pratar jag gärna om.

Eftersom jag var så ung när jag fick MS har jag även andra erfarenheter som kan vara av intresse att prata med mig om. Allt från att flytta hemifrån, börja plugga, springa på krogen och ragga, träffa och uppvakta en tjej. Det är sånt som jag minns att jag var orolig för att jag inte skulle kunna klara av när jag fick diagnosen. Hör gärna av dig om du vill prata med mig.

Johanna Sverker - unga med ms. NeuroförbundetJohanna Sverker
Johanna.Sverker@neuroforbundet.se

Hej, mitt namn är Johanna Sverker och jag är 25 år gammal. Jag har haft diagnos sedan början av 2011 men fick mitt första skov redan 2007. Jag gjort en lång och bitvis tuff resa med min sjukdom då jag har varit rätt dålig i min ms men mår idag riktigt bra och lever ett rätt normalt liv med studier på högskola och allt vad det innebär.

Jag har landat i min sjukdom och har hittat strategier som gör att jag kan leva det liv jag vill.Jag har erfarenhet av att både själv ha ms men även att vara anhörig då även min mamma har ms.

Mina vänner beskriver mig som förstående, öppen och fördomsfri vilket innebär att inga ämnen är tabu att prata om och inga frågor är fel att ställa. Många har nämligen väldigt liknande tankar och frågor när det kommer till livet med ms. Så oavsett vad det är du funderar på lyssnar jag gärna och gör vad jag kan för reda ut tankar och rädslor.

Eftersom att jag själv var så ung när jag blev sjuk så vet jag hur det är att drabbas precis när livet ska börja på riktigt och alla tankar och funderingar som dyker upp då. Jag vet också hur skönt det är att kunna prata med någon i sin egen ålder och som har en liknande livssituation som en själv, så om du vill prata är det bara att du hör av dig! Även du som anhörig får gärna höra av dig till mig, jag har ju bägges perspektiv!

Christoffer Norrman - unga med ms. NeuroförbundetChristoffer Norrman
Christofer.Norrman@neuroforbundet.se

Jag heter Christofer och fick min ms diagnos 2012. Har skovvis förlöpande MS. Är en man på 33 år. Har gått igenom olika behandlingar mot diverse besvär på grund av min MS. Även olika bromsmediciner har provats: tabletter, sprutor och dropp. Har läst om och har erfarenhet av ms och dess typiska symptom och har även viss egen erfarenhet av: Copaxone och Tecfidera.

Känner ni att ni vill prata med någon som har ms, och som är ung, tveka inte att kontakta mig.

Therese Henriksson - unga med ms. NeuroförbundetTherese Henriksson
Therese.Henriksson@neuroforbundet.se

Hej jag heter Therese och är född -87. Jag fick diagnosen ms -03. Jag bor i Sandviken utanför Gävle med min sambo och vår son som kom till världen 2012.

Jag är heltidssjukskriven men är väldigt aktiv på fritiden då jag tränar mycket på gym och har även börjat med Yin Yoga. Jag är även en inbiten hästtjej och rider så ofta jag kan samt är aktiv i lite olika föreningar i Sandviken.

Utifrån min erfarenhet av att leva med MS så svarar jag gärna på frågor och funderingar som du har.

Hanna Rhodin - unga med ms. NeuroförbundetHanna Rhodin
Hanna.Rhodin@neuroforbundet.se

Jag heter Hanna Rhodin och är 34 år. Jag fick min ms-diagnos i juni 2008 dagarna efter att jag fyllde 27. I samma veva (kanske just därför) gifte jag mig och har nu en son på 3 år.

När jag fick min diagnos var jag mitt inne i min lärarutbildning och för tillfället arbetar jag som mellanstadielärare på en mindre skola.

Som det är nu påverkar min ms mig så att jag fort blir trött och har sämre balans. Jag har inga speciella hjälpmedel i vardagen än så länge.

Förutom att dela mina erfarenheter om att leva med ms i allmänhet pratar jag gärna om funderingarna kring hur det är att bilda familj när man har fått en sådan här diagnos. Jag vet att det inte är ett enkelt beslut som man tar lättvindigt, och jag hade uppskattat att få prata med någon som haft samma tankar som jag.

Jag kan också dela hur det är att ha fatigue och arbeta i ett väldigt socialt yrke med många bollar i luften samt hur det är att söka jobb med ms. Själv har jag varit väldigt öppen med min diagnos och berättat om det redan i ansökningarna, men aldrig upplevt att arbetsgivare nekat mig av den anledningen.

På fritiden umgås jag helst med min familj och läser, utöver det går jag på vattengymnastik som rehabilitering.

Anna Persson - unga med ms. NeuroförbundetAnna Persson
Anna.Persson@neuroforbundet.se

Jag heter Anna och fyller 27 i år. Sedan ett par år tillbaka bor jag i Malmö och pluggar till socionom. Jag fick min ms-diagnos som 23-åring i december 2012 men har troligen haft sjukdomen sen ca 2009 då symptomen började dyka upp.

Något som har hjälpt mig att lära mig leva med min ms har varit att försöka sätta ord på det som känns. Därför finns jag här om du känner att du behöver någon som lyssnar på dina känslor kring sjukdomen eller hur den påverkar ditt liv.

Det jag har lite extra erfarenhet av är hur det är att (våga) plugga trots en ms-diagnos men du kan höra av dig till mig med det som just du går runt och funderar på. Du är väldigt välkommen att höra av dig till mig.

Nathalie Roséd Unga med ms - Neuroförbundet

Nathalie Roséd
nathalie.rosed@neuroforbundet.se

Hej, mitt namn är Nathalie Roséd och jag är 30 år. Första ms skovet fick jag juni 2011, precis samtidigt som jag tog emot min kandidatexamen i medieteknik. Jag har varit heltidssjukskriven sedan dess. Ms diagnosen spikades dock först ett år senare när jag var 25 år. Jag har även en till neurologisk sjukdom som heter Neurofibromatos typ 1, som jag haft sedan födelsen.

Min ms har varit väldigt aggressiv så idag är jag rullstolsburen och lever med assistans. På grund av det svåra sjukdomsförloppet har jag erfarenhet av olika bromsmediciner.

Jag delar gärna med mig av min erfarenhet om hjälpmedel i hemmet och utanför. Jag är väldigt intresserad av egen vård och anti-inflammatorisk kost som jag ser som en komplettering till den medicinska vården.

Hör av er till mig när ni vill prata om allt mellan himmel och jord. Jag svarar gärna på dina frågor och funderingar som du har kring ms eller annat du har på hjärtat.