Conny lever med sviterna efter giftet på bruket

• Datum: 17-04-10, Publicerad av anne.thelander@neuroforbundet.se

För tio år sen fick Conny Kristoffersson och två arbetskamrater sin Parkinsonsjukdom klassad som arbetsskada, efter en lång kamp mot Försäkringskassan. Nu berättar han om sitt liv idag.

Det var på Holmens bruk i Vargön som de blev sjuka efter att ha hanterat giftiga ämnen under många år, och det var de första, och hittills enda kända fallen i Sverige.

Conny visar upp drivor av mediciner i askar och burkar som han ska ta för att hålla sin sjukdom i schack. Han har blivit gradvis sämre:

– De sista åren det har blivit mycket värre. Jag behöver uppsöka vård nästan varje dag just nu.

Nu i vår är det tio år sedan som Conny Kristoffersson och två av hans arbetskamrater på Holmens bruk i Vargön fick sina sjukdomar klassade som arbetsskada. Detta efter många års kamp mot Försäkringskassan, som vägrade i det längsta att erkänna deras diagnoser.

Orsaken, enligt företagsläkaren och enligt yrkesmedicinska experter, var hanteringen av giftet difenyl som de jobbat med:

– Vi rörde ihop giftet, och applicerade i papperet, berättar Conny Kristoffersson.

– Sedan fastnade det på rullar, och där fick vi stå och skrapa med spackelspadar. Det luktade ju något bedrövligt, och vi misstänkte att det var något lurt med det. Vi hade ju extra betalt när vi körde det....

Relaterat innehåll