Handgripstest för parkinsons sjukdom

• Datum: 17-02-06, Publicerad av Håkan Sjunnesson

Ett grundläggande handgrepptest har visat sig vara ett tillförlitligt verktyg för att övervaka minskningen av muskelstyrkan hos patienter med Parkinsons sjukdom.

"Det blev mycket tydligt att handgriptestet var en av de funktionstester som visade sig vara en pålitlig och värdefull provåtgärd", säger Jakobi. "Den handgriptestet är ett enkelt och övertygande sätt att testa muskelstyrka nedgång i denna grupp av människor."

I studien ingick 23 män och kvinnor med PD och 14 personer utan sjukdomen, alla 50 år eller äldre som bor självständigt i Kelowna. Deltagarna hade en bärbar övervakningsanordning för att mäta muskelaktivitet med enheten inspelning elektriska aktiviteten i musklerna i armar och ben under cirka åtta timmar. Deltagarna genomgick också tre fysiska funktionstester - handgrip, gång och balans - varje morgon och eftermiddag.