Läkarbesök via video

  • Datum: 18-01-17, Publicerad av helene.landersten@neuroforbundet.se
  • Källa: corren.se

Via en videolänk har Jahn Hallin läkarbesök hemma i sitt vardagsrum i Motala med sin specialistläkare på Universitetssjukhuset i Linköping. Han plockar fram sin medicinpump, följer ordinationen och knappar in en dygnsdos parkinson-medicin.

Jahn Hallin är 77 år och fick sin parkinson-diagnos 2009. På senare år har sjukdomen försämrat hans minne. Tabletterna som skulle tas exakt var tredje timme kunde glömmas bort och var han ute och gick på stan kunde han plötsligt drabbas av svåra skakningar.

Därför har Jahn låtit operera in en pump som dygnet runt förser honom med preparatet levodopa för att begränsa skakningar som orsakas av parkinson. Genom videosamtal kunde Jahn få sin nivå av medicinering anpassad för hans behov, något som annars skulle ha tagit flera dagar att genomföra på sjukhus.

Inför videosamtalen och justering av medicinnivåerna kom ett företag hem till hans lägenhet och kopplade upp videolänken till specialistläkaren Nil Dizdar på Universitetssjukhuset. Hon kunde samtala, läsa av patientens rörelser och bestämma doseringen av levodopa. En sjuksköterska fanns också på plats hemma hos Jahn för att visa hur han skulle hantera pumpen.

Jahn Hallin har bara positiva erfarenheter av behandling på detta sätt. Skönt att slippa åka långt och bli inlagd på sjukhus för behandling, tycker Jan. Nu ska närmare 2000 parkinson-patienter få använda den nya videotekniken för anpassning av sin medicineringsnivå.

Läs mer i corren.se och se intervju med Jahn Hallin.