Prova medlemskap i 3 månader hos Neuroförbundet och upptäck vad vi kan göra för dig utan att det kostar någonting

Neuroförbundet

Ny behandlingsprincip mot ofrivilliga rörelser vid Parkinsons visar klinisk effekt

• Datum: 15-02-12, Publicerad av peter.andersson@neuroforbundet.se
  • Källa: www.lu.se

Ofrivilliga överrörelser till följd av behandling med levodopa (L-dopa) är ett vanligt problem för personer med Parkinsons sjukdom. Men nu verkar forskare vid Karolinska Institutet och Lunds universitet vara en lösning på spåren för att slippa denna svåra biverkning.

En behandlingsstudie som publiceras i vetenskapstidskriften Brain visar att ett läkemedel som stimulerar vissa serotoninreceptorer i hjärnan kan motverka att L-dopa orsakar ofrivilliga rörelser.

I studien ingick 22 forskningsintresserade patienter med långvarig och komplicerad Parkinsons sjukdom och som utvecklat L-dopa orsakade ofrivilliga rörelser.

Källa: http://www.lu.se/article/ny-behandlingsprincip-mot-ofrivilliga-rorelser-vid-parkinsons-visar-klinisk-effekt