Stamceller nytt hopp vid behandling av parkinson

• Datum: 17-09-04, Publicerad av helene.landersten@neuroforbundet.se
  • Källa: Sveriges Radio Vetenskapsradion

En viss typ av stamceller, iPS-celler, skulle kunna användas vid behandling av nervsjukdomen parkinson. Det visar en studie i Nature där man gjort lyckade försök på apor.

IPS-celler är en slags stamceller som inte kommer från levande människofoster eller ägg. De kan i stället vara vilken cell som helst, till exempel en hudcell som man "backar tillbaka" till stamcellsstadiet.

Upptäckten av iPS-celler gav japanska forskaren Shinya Yamanaka Nobelpriset i medicin 2012, men hittills har cellerna använts mycket sparsamt i vården.

Forskningen kring cellerna har dock pågått länge och intensivt, och nu har forskare från Japan samarbetat med forskare från Sverige för att för första gången undersöka hur mänskliga iPS-celler fungerar mot parkinson i apors hjärnor.

– Studien visar att iPS-celler kan göra vad som krävs för att använda dem i patienter säger Malin Parmar, professor i neurobiologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien.