Att leva med parkinsons sjukdom

• Datum: 14-05-05, Publicerad av peter.andersson@neuroforbundet.se
  • Källa: Neuroförbundets folder - Att leva med parkinsons sjukdom

"Jag mår bättre än jag gjort på mycket länge"
Hans beskriver hur Parkinsons sjukdom kan ta mycket energi, men ännu mer kan gå åt om man försöker dölja den.

Hans bor med tonårsdottern Hanna, jobbar kvar på polisen på halvtid och har istället för sjukgymnastik en aktiv fritid med bland annat långfärdsskridskor, bowling och golf. 50-årsdagen närmar sig och han har en ny kärlek.

– Jag mår bättre än kanske någon gång sedan jag fick diagnosen för tio år sedan. Det senaste halvåret har min medicin fungerat väldigt bra. Utan medicinen riskerar han att få skakningar och överrörlighet.

– Som en pundare på Sergels Torg, beskriver han tillståndet av överrörlighet när det är som värst. Jag blir "flaxig". Det andra jobbiga tillståndet beskriver han som "kassaskåpet".

Han beskriver hur parkinsons kan ta mycket energi, men än mer kan gå åt om man försöker dölja den. Stress förvärrar symtomen, så han har fått lära sig att planera för att undvika stress.

– Ibland måste man inse att vissa påfrestningar blir för mycket när man har parkinson, konstaterar han. Men det gäller också att tänja lite, utmana kroppen ibland, annars

finns det en risk att man begränsar sig mer och mer och till sist bara blir sittande.

Sjukdomen påverkar även psyket. Känslorna har blivit starkare. Gråskalan finns inte riktigt där som förr. Det kan bli mycket skratt – eller mycket tårar. Bra eller dåligt? Han vet inte, men det är annorlunda mot hur han var förut.

– Jag har blivit blödig, säger han och dottern Hanna som lyssnar ler igenkännande.