Hjälplänkar

Om oss

Aktiv Rehab & Ridterapi - på hästryggen för vuxna med neurologisk diagnos/skada.

Det här projektet genomförs med stöd av Arvsfonden

Arvsfonden

Neuroförbundet Falun Norra Dalarna (tidigarer NHR Falun och Norra Dalarna) har sökt och beviljats bidrag från Arvsfonden, till att genomföra projektet Aktiv Rehab & Ridterapi.

Vi vill att projektet ska leda till ökad tillgång till rehabilitering, fysisk aktivitet och meningsfull aktivitet för funktionsnedsatta. Att det blir ett självklart komplement till dagens rehabilitering och friskvård, lika för alla funktionsnedsatta oavsett bostadsort.

Vi ser att projektet "Aktiv Rehab & Ridterapi" ska kunna bli som en sluss, så att deltagarna efter första "trappstegen" har fått sådant självförtroende att om man vill och om man kan, eventuellt vågar övergå till ridning mer som egenvård geom

Vi ser det också viktigt att verka för att personer med funktionsnedsättning ges samma möjligheter att på lika villkor som den övriga befolkningen till fysisk aktivitet.

* Vi vill att neurologisk rehabilitering och rehabiliteringsalternativen utökas så att rehabvården kommer ut på ridverksamheterna med kompetensen sjukgymnast/arbetsterapeut tillika ridterapeutkompetens.

* Även att det ska gå att få ridterapi på ordination, recept och remiss från läkare för fortsatt rehabilitering, på samma sätt som övrig befintlig remisshantering till sjukgymnast men till ridterapeut.

Några röster från deltagare. "Friheten har fyra ben"

  • " Jag har aldrig ridit tidigare, men har alltid velat göra det. Tidigare rehabilitering tex. vattengymnastik fungerar inte idag. Det tar för mycket kraft från mig, jag blir alldeles slut. När jag sitter på hästryggen upplever jag att det är hästen som gör "jobbet", min uppgift är att sitta kvar. Det går bättre och bättre för varje gång. Det är bra träning för balansen, ryggen och bålen. Den enda träning jag kan göra. Efteråt mår jag bra, känner stort välbefinnande. Dessutom är det fantastiskt roligt".
  • "Efter att jag provat ridning några gånger har jag blivit positivt överraskad. När jag kommit hem från ridningen har jag varit mjukare i min stela kropp. Jag har kunnat gå utan min rollator (inomhus) ett bra tag. Jag kan verkligen känna hästens rörelsemönster inuti min kropp"
  • " Jag har kunnat koppla bort alla krav och verkligen varit fokuserad "här och nu". Har fått lugn inombords. Har fått bättre balans - jag vågar idag t.o.m. jogga, något som jag inte gjort sen jag insjuknade. Har fått bättre hållning. Sover bättre den natt efter att jag varit och ridit".