HjälplänkarFrån projekt till implementering- deltagarnas upplevelse!

  • Datum: 16-06-03, Publicerad av peter.andersson@neuroforbundet.se

Neuroförbunet Dalarna har drivit projektet Aktiv Rehab & Ridterapi med medel från Allmänna Arvsfonden under år 2012-2015.

Nu är verksamheten implementerad inom Landstinget Dalarna som behandling och i flera av länets kommuner inom fritid/folkhälsa som stöttar tillgängliga ridklubbar att bredda verksamheten med rätt kompetens för att möta en ny målgrupp med stora behov. Deltagarna kommer även i fortsättningen till de ridverksamheter som Aktiv Rehab & Ridterapi har samarbetat med för att bygga upp sin styrka och livsmod eller tränar för att behålla sin arbetsförmåga med hjälp av hästen. Vi ser hälso- och samhällsekonomiska vinster genom att bredda utbudet inom rehabilitering och folkhälsa. Hästunderstödd terapi/ridterapi minskar skillnader i hälsa. Varför tror vi på hästen som resurs? Projektet har 3 års bakgrund med erfarenheter och deltagarrösterna talar sitt tydliga språk.

Några deltagarröster från projektets gång *Friheten har fyra ben. *Vattengymnastik kan jag inte vara med på, det tar för mycket kraft. Hästunderstödd terapi/Ridterapi är den enda fysiska aktivitet jag kan göra.

* Har minskat ner på läkemedel.
* Jag rör mig bättre i vardagen, det spar på assistenternas ryggar.
* Hästunderstödd terapi/Ridterapi befriar mig från sjukdomen, känner mig som innan jag blev sjuk. Jag tänker inte på sjukdomen när jag rider.
* Jag som inte kan gå eller lyfta armarna själv, kan rida, det är helt fantastiskt.
* Jag har fått bättre balans, vågar nu t o m jogga.
* Sover bättre.
* Utan projektet har vi aldrig fått känna på denna möjlighet med hästen.
* Genom hästens rörelser får jag igång cirkulationen i hela kroppen. Varm i ryggen och jag får bättre känsel i fötterna som också blir varma. Bra träning för buk och ryggmuskler som jag inte kan få på annat sätt.
* Känner en skräckblandad förtjusning inför ridpassen, mitt självförtroende har i alla fall stärkts en hel del genom att jag genomfört 27 ridpass hittills och fått en bättre sinnesstämning.
* Jag har ridit tidigare, men ridterapi är nåt helt annat - att bli ett med hästen ger mig bättre balans och koncentration, kan släppa alla krav på hästryggen och en skön känsla efteråt.
* Jag har varit med sen starten och märker fortfarande att jag utvecklas. Jag kan slappna av bättre och därmed följa hästens rörelser och tillgodogöra mig bättre för varje gång och blir mera medveten om min kropps tillgångar.
* Bästa träningen för oss med en neurologisk diagnos som ms - en fysisk aktivitet som både spar kraft och ger kraft, man blir starkare, annan träning tar så mycket kraft och det är svårt och tar lång tid att återhämta sig.
* Uppskattar en välutbildad ridterapeut som använder avslappning genom andning och rätt rörelser så försvinner mina spänningar och jag mår så bra.
* Den sociala gemenskapen är viktig och miljön. Känner att jag rehabiliteras bättre utanför sjukhusmiljö.
* Kommer man utan leende så blir man glad och går hem med ett leende.
* Lämplig träning som jag behöver resten av mitt liv för att underhålla och förbättra muskler och balans.
* Känner mig stark när jag rider. Tack vare ridterapin vågar jag göra andra saker också.

Projektet Aktiv Rehab & Ridterapi avslutades i december 2015. Vi hoppas att samhället även på nationell nivå tar tillvara på det projektet lagt en grund till för ökad förmåga/livskvalitet för individen och minskade kostnader för samhället, alla blir vinnare. Vi har sått ett frö.......