Dalkullor från ridterapin deltog i dalkarlsvandringen

  • Datum: 16-05-09, Publicerad av Håkan Sjunnesson
  • Håkan Sjunnesson / Neuroförbundet Media

Nyligen gick årets Dalkarlsvandring av stapeln, från Mora ner genom Dalarna mot huvudstaden. De tre första dagarna var deltagare på häst från Aktiv Rehab och Ridterapi i Dalarna med i den historiska vandringen. Ryttarna tyckte alla att det var en härlig upplevelse och ett spännande äventyr. Läs också reportaget om rehabilitering på hästryggen!

I årets vandring deltog hästarna underDen här vandringen fick bli ett första prov för att dra erfarenheter inför kommande långvandringar mellan Mora och Stockholm, säger arbetsterapeuten Marie Gudmundsson som ledde projektet. Dalkarlsvandringen går av stapeln vartannat år och det är föreningen Dalkarlsvägen som arrangerar. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuroförbundet Media vandringen.
-Nästa gång behöver vi ha tre hästar, varav en får gå utan ryttare och så får de turas om. Den här vandringen fick bli ett första prov för att dra erfarenheter inför kommande långvandringar mellan Mora och Stockholm, säger arbetsterapeuten Marie Gudmundsson som ledde projektet.
Dalkarlsvandringen går av stapeln vartannat år och det är föreningen Dalkarlsvägen som arrangerar.

För få hästar för hela

Den hästunderstödda vandringen pågick under tre dagar, dag 1 Mora -Tammeråsen, dag 2 Tammeråsen-Rättvik och dag 3 Rättvik- Mårtanberg.

-Där avbröt vi eftersom hästarna Den här vandringen fick bli ett första prov för att dra erfarenheter inför kommande långvandringar mellan Mora och Stockholm, säger arbetsterapeuten Marie Gudmundsson som ledde projektet. Dalkarlsvandringen går av stapeln vartannat år och det är föreningen Dalkarlsvägen som arrangerar. Foto: Marie Gudmundssonvar trötta och behövde återhämta sig ordentligt. Slutdestinationen dag 3 var Bjursås, men dit följde alltså inte hästarna med, berättar Marie Gudmundsson.

Det var 3 vuxna som deltog, Anita Bredesen, Lina Norin och Ulrika Linnerberg, alla deltagare från Aktiv Rehab & Ridterapi. Ytterligare två skulle ha ridit mellan Bjursås och Falun, men den delen fick då tyvärr ställas in när hästarna kroknade. Tre barn deltog också, alla deltagare i habiliteringens behandlingsridning.

Härlig upplevelse

.De ryttare som fick delta intygade alla att det var en härlig upplevelse, ett spännande äventyr och unikt att kunna ta sig med hästens hjälp genom samhällen och rakt ut i skogen, berättar Marie.
-Anita deltog under alla tre dagarna och gjorde då även två övernattningar tillsammans med både hästfolk och ca 70 gående vandrare. Även vi som var medhjälpare och arrangörer av hästprojektet kunde njuta för fullt under vandringen. Vädret var helt perfekt, säger Marie Gudmundsson.

Nyligen gick årets Dalkarlsvandring av stapeln, från Mora ner genom Dalarna mot huvudstaden. De tre första dagarna var deltagare på häst från Aktiv Rehab och Ridterapi i Dalarna med i den historiska vandringen. Foto: Marie Gudmundsson / Neuroförbundet Media
Anita Bredesen på väg från Mora. Foto: Marie Gudmundsson

Nyligen gick årets Dalkarlsvandring av stapeln, från Mora ner genom Dalarna mot huvudstaden. De tre första dagarna var deltagare från Aktiv Rehab 6 Ridterapi med i den historiska vandringen. I årets vandring deltog hästarna under tre dagars vandring. Foto: Marie Gudmundsson

Nyligen gick årets Dalkarlsvandring av stapeln, från Mora ner genom Dalarna mot huvudstaden. De tre första dagarna var deltagare från Aktiv Rehab 6 Ridterapi med i den historiska vandringen. I årets vandring deltog hästarna under tre dagars vandring. Foto: Marie Gudmundsson
Lina Norin är beredd i sadeln. Foto: Marie Gudmundsson
Nyligen gick årets Dalkarlsvandring av stapeln, från Mora ner genom Dalarna mot huvudstaden. De tre första dagarna var deltagare från Aktiv Rehab 6 Ridterapi med i den historiska vandringen. I årets vandring deltog hästarna under tre dagars vandring. Foto: Marie GudmundssonDrottninglik ger sig Anita Bredesen iväg från Mora. Foto: Marie Gudmundsson

Läs mer och lyssna på ett poddradioinslag om hur ridterapi fungerar i Dalarna>

-

Så fungerar rehabilitering på hästryggen för Rune Åslund:

Läs mer om hästburen rehabilitering i reportaget om Rune Åslund som fått ett nytt liv i Faluns ridhus efter stroken. Det är publicerat i Neuroförbundets Reflex Magasin nr 4-2015>

-

HISTORIEN OM DALKARLSVÄGEN

Dalfolkets arbetsvandringar
Dalarnas självägande bönder har så långt man kan minnas behövt en utkomst vid sidan av jorden; vid varje arvskifte blev bondens ägor mindre och räckte till slut inte till för att föda familjen. Man måste hitta på sätt att dryga ut kassan och ett var att de unga och ibland de äldre kvinnorna gav sig ut på arbetsvandringar. Man gick för att sälja hemslöjd – som hårkullorna från Våmhus eller näverarbeten som Djus Anders Anderssom från samma socken. Han blev så småningom känd som byggmästaren Anders Diös. Eller också gick man på herrarbete, det vill säga arbetade hos herrskap som hade råd att betala i reda pengar.

Vandringen gick ofta på våren och var inte sällan organiserade storvandringar, där grupp efter grupp slöt upp efter vägen. Dalkarlsvägen är inte en väg utan det historiska namnet på ett system av stigar och vägar som leder från övre Dalarna ned mot Mälardalen och Stockholm. Under storvandringarna fanns spelmän med och en forbonde som körde vandrarnas säckar med kläder och mat som behövdes under vistelsen hemifrån. Dalfolket utförde ofta de tyngsta arbetena och var väl sett för sin flit och sin förmåga att arbeta hårt.

Arbetsvandringarna hade sin höjdpunkt under 1800-talets senare del men fortfarande en bit in på 1900-talet var arbetsvandringarna en viktig del av folkhushållet i Dalarna.

Läs mer om Dalkarlsvandringen: http://www.dalkarlsvagen.se/historia-berattelser/

-

...Och så här sammanfattar projektledaren Gunnel Eld det lyckade treåriga projektet "Aktiv rehab och ridterapi":

Från projekt till implementering- deltagarnas upplevelse
Neuroförbundet Falun och norra Dalarna har drivit projektet Aktiv Rehab & Ridterapi
med medel från Allmänna Arvsfonden under år 2012-2015. Nu är verksamheten implementerad inom Landstinget Dalarna som behandling och i flera av länets
kommuner inom fritid/folkhälsa som stöttar tillgängliga ridklubbar att bredda
verksamheten med rätt kompetens för att möta en ny målgrupp med stora behov.

Deltagarna kommer även i fortsättningen till de ridverksamheter som Aktiv Rehab & Ridterapi har samarbetat med för att bygga upp sin styrka och livsmod eller tränar för att behålla sin arbetsförmåga med hjälp av hästen. Vi ser hälso- och samhällsekonomiska vinster genom att bredda utbudet inom rehabilitering och folkhälsa.
Hästunderstödd terapi/ridterapi minskar skillnader i hälsa. Varför tror vi på hästen som resurs? Projektet har 3 års bakgrund med erfarenheter och deltagarrösterna talar sitt tydliga språk.
Här är några deltagarröster från projektets gång:
*Friheten har fyra ben.

*Vattengymnastik kan jag inte vara med på, det tar för mycket kraft. Hästunderstödd terapi/Ridterapi är den enda fysiska aktivitet jag kan göra.

*Har minskat ner på läkemedel.

*Jag rör mig bättre i vardagen, det spar på assistenternas ryggar.

*Hästunderstödd terapi/Ridterapi befriar mig från sjukdomen, känner mig som innan jag blev sjuk. Jag tänker inte på sjukdomen när jag rider.

*Jag som inte kan gå eller lyfta armarna själv, kan rida, det är helt fantastiskt.
*Jag har fått bättre balans, vågar nu t o m jogga.
*Sover bättre.
*Utan projektet har vi aldrig fått känna på denna möjlighet med hästen.
*Genom hästens rörelser får jag igång cirkulationen i hela kroppen. Varm i ryggen och jag får bättre känsel i fötterna som också blir varma. Bra träning för buk och ryggmuskler som jag inte kan få på annat sätt.
*Känner en skräckblandad förtjusning inför ridpassen, mitt självförtroende har i alla fall stärkts en hel del genom att jag genomfört 27 ridpass hittills och fått en bättre sinnesstämning.
*Jag har ridit tidigare, men ridterapi är nåt helt annat - att bli ett med hästen ger mig bättre balans och koncentration, kan släppa alla krav på hästryggen och en skön känsla efteråt.
*Jag har varit med sen starten och märker fortfarande att jag utvecklas. Jag kan slappna av bättre och därmed följa hästens rörelser och tillgodogöra mig bättre för varje gång och blir mera medveten om min kropps tillgångar.
*Bästa träningen för oss med en neurologisk diagnos som ms - en fysisk aktivitet som både spar kraft och ger kraft, man blir starkare, annan träning tar så mycket kraft och det är svårt och tar lång tid att återhämta sig.
*Uppskattar en välutbildad ridterapeut som använder avslappning genom andning och rätt rörelser så försvinner mina spänningar och jag mår så bra.
*Den sociala gemenskapen är viktig och miljön. Känner att jag rehabiliteras bättre utanför sjukhusmiljö.
*Kommer man utan leende så blir man glad och går hem med ett leende.
*Lämplig träning som jag behöver resten av mitt liv för att underhålla och förbättra muskler och balans.
*Känner mig stark när jag rider. Tack vare ridterapin vågar jag göra andra saker också.

Projektet Aktiv Rehab & Ridterapi avslutades i december 2015. Vi hoppas att samhället även på nationell nivå tar tillvara på det projektet lagt en grund till för ökad förmåga/livskvalitet för individen och minskade kostnader för samhället, alla blir vinnare.
Vi har sått ett frö.......