Day by day-applikation i mobilen bra vardagshjälpmedel för Anette

Publicerad 28 maj 2013

Daybyday mobilapp
Day by Day, är en gratis livsstils-applikation i mobiltelefonen, tänkt som ett vardagshälsohjälpmedel.
-Jo jag använder den och den fungerar jättebra för mig, säger Anette Hansson, ett av NHRs diagnosombud för MS, Multipel Skleros.

Det är läkemedelsföretaget Novartis som Anette Hansson, ett av NHR:s diagnosombud för MS, Multipel Skleros. Foto: Håkan Sjunnesson / NHRtagit fram den kostnadsfria mobiltelefonappen som finns tillgänglig både för iPhone och Android. Den är tänkt för MS-patienter men fungerar också för andra neurologiska diagnoser.
-Det finns en dagbok och staplar som du fyller i. Hur du mår och sedan när du skall till doktorn så kan jag ta ut ett PDF-dokument på mina värden och min historik och ta med det till neurologen. Då kan jag visa hur jag mått under olika tider på dagarna. Det är lätt att glömma bort hur jag mått, när jag väl är hos neurologen, säger Anette Hansson.

För olika neurologiska diagnoser

Day by Day är en ny livsstilsapp som har utvecklats speciellt för personer med MS men kanDaybyday appen även användas av andra. Med ett flertal användbara funktioner ska den fungera som en hjälp i vardagen med fokus på livsstil, hälsa och välmående. Appen innehåller bland annat en elektronisk dosett och en dagboksfunktion. Många med MS träffar sin läkare väldigt sällan vilket gör att det kan vara svårt att komma ihåg hur man har mått sedan senaste besöket, med hjälp av dagboksfunktionen kan appen ta fram statistik som kan skickas till läkaren innan besöket.

Underlättar kommunikation läkare-patient

-Att via appen DayByDay snabbt kunna få överskådlig information om hur en patient har mått sedan senaste besöket, underlättar inte bara kommunikationen utan kan också göra det enklare att ta beslut om exempelvis förändringar i behandlingen, säger Fredrik Piehl, professor på Karolinska sjukhuset, Solna.Daybyday appen
Som MS-patient har man ofta många olika behov och frågor rörande sin sjukdom och behöver därmed ha ett flertal kontakter inom hälso- och sjukvården. Appen innehåller därför också en smart kontaktlista för att samla alla kontakter.

Håkan Sjunnesson / NHR

Läs mer om diagnosen MS, Multipel Skleros (nhr.se)>