Färgstark receptionist lever med kontrollerad epilepsi och humor

• Datum: 15-02-10, Publicerad av Håkan Sjunnesson

-Humor är superviktigt för att hantera livet.

På legendariska Hovets ishockeyläktare Många som kontaktar Neuroförbundet pratar först med Dan Rotkopf i receptionen. En riktig vardagshumorist och överlevare som bemästrar sin epilepsi, har övervunnit tre omgångar cancer och en stroke.-Humor är superviktigt för att hantera livet. Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMediabredvid Globen i Stockholm trivs Dan Rotkopf när favoritlaget har hemmamatch. Med tillgång till en liten tillgänglig balkong mitt i det stora publikhavet sjunger han med i den flertusenhövdade kören. Stora känslor får rymd och detta är gissningsvis en säkerhetsventil för mångas vardagsfrustration.
Under vägen till en matbit under läktaren i första pausen, hejar flera på den elmopedsburne stamgästen, som skickligt kryssar fram mellan alla andra fans.
Dan Rotkopf är en glädjespridare med sina ofta kluriga, tänkvärda kommentarer till verkligheten.
-Humor är superviktigt och det är det enda som fungerar egentligen, för att hantera livet. Min farfar och pappa är mina förebilder där. De hade samma typ av humor och det finns i familjen.

Datasupport och första rösten

Han är Neuroförbundets första röst utåt när människor ringer förbundets växelnummer 086777010. Han har också hand om datanätverket på förbundskansliet och supportar medarbetare med datorbekymmer.
Dan ser oftast möjligheterna i livet trots att han har en hel del att brottas med, jämför med många som inte har en betydande kroppslig funktionsnedsättning. På dagarna är han sällan irriterad.
-Nej men på morgnarna vill ingen vara nära mig. Jag kan bli skogstokig när min kropp inte vill göra som jag vill. Då går en säkring och jag blir vansinnig en stund. Men då sover min fru Tina, så hon slipper se mig sådan för det mesta.

Epilepsi troligen efter stroke

De epileptiska (ep) anfallen började 1984 för Dan, sannolikt var det stroken som triggade igång dem. I början kom anfallen ofta men allt eftersom läkarna ställde in medicineringen rätt, har de begränsats till några få de senaste åren.
Ett ep-anfall börjar för Dan med en känning av att det börjar rycka i ögonlocket, armen eller handen.
-Ibland räcker det med att andas djupt Dan Rotkopf ses dagligen susa fram i trafiken till och från jobbet på Neuroförbundet. Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMediaså lägger sig symtomen. Men vid de större anfallen hjälper inte det, utan anfallet kommer i alla fall. Då är det väldigt bra att innan lägga sig ner på sidan för att inte ramla och skada sig, råder Dan Rotkopf.
-Jag har haft turen att bara ha haft ett stort anfall utomhus. Då var min 12-årige bror med mig. Det gick bra, men var nog rätt tufft för honom.

Lägg i framstupa sidoläge

Ett epileptiskt anfall kan se ganska otäckt ut, men enligt Dan Rotkopf gör inte själva ep-anfallet ont. Kroppen blir väldigt spänd och så rycker det i musklerna.
-Det viktiga för den som är medmänniska i den stunden, är att inte stoppa något i personens mun, som det ett tag fanns en rekommendation om.
Tvärtom är det bra om du kan ta ut det som eventuellt finns i munnen hos den som får ett anfall och lägg i framstupa sidoläge för fria luftvägar. Håll bara om och visa att du finns där bredvid tills anfallet gått över. Be också någon att ringa en ambulans under tiden.

Text & foto: Håkan Sjunnesson

Läs hela intervjun med Dan Rotkopf i Reflex Magasin nr 1 2015 (utgivningsdatum 18 februari!)

Läs mer om diagnosen epilepsi>

På rehabilitering för träning av benmuskulaturen. Många som kontaktar Neuroförbundet pratar först med Dan Rotkopf i receptionen. En riktig vardagshumorist och överlevare som bemästrar sin epilepsi, har övervunnit tre omgångar cancer och en stroke.-Humor är superviktigt för att hantera livet. Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMedia