Följ Gävlepolitikern Pias blogg om samhällslivet och diagnos

• Datum: 16-12-19, Publicerad av Håkan Sjunnesson
  • Nyhetsredaktör Håkan Sjunnesson / Neuroförbundet Media - NeuroMedia

Pia Jansson i Gävle och hennes tuffa diagnos, sekundärprogressiv multipel skleros, ms har inte stoppat henne ifrån att ta för sig av livet och engagera sig i politiken i Gävle. Och när Pia talar i kommunfullmäktige, då lyssnar ledamöterna. Hon har också hittat bloggskrivandet som en effektiv "egenbehandling" för att hantera balansgången mellan frustration och framtidstro.

51-åria Pia Jansson berättar om sig själv Pia Jansson i Gävle och hennes tuffa diagnos, sekundärprogressiv multipel skleros, ms har inte stoppat henne ifrån att ta för sig av livet och engagera sig i politiken i Gävle. Och när Pia talar i kommunfullmäktige, då lyssnar ledamöterna. Hon har också hittat bloggskrivandet som en effektiv "egenbehandling" av balansgången mellan frustration och framtidstro. Selfiesom en öppen, positiv och glad person som egentligen inte ser några hinder utan bara möjligheter.
-Jag är lugn och stressar inte upp mig i onödan, för det tar bara energi, tycker Pia Jansson.

När kom de första neurologiska symtomen och vilka symtom var det då och vilka symtom har du nu?
-Mina barn är födda, -88, -90 och -92. De första symptomen började komma -93,-94 med att vänster ben inte riktigt hängde med och det höll i sig i några års tid. Idag är jag totalt förlamad från axlarna och neråt, huvudet fungerar utan problem.

Vad har du för diagnos?
-Sekundär progressiv MS, som sitter i ryggmärgen. Inga plack i huvudet.

Vad tycker du om den vård du får nu och hur du blir behandlad som patient och människa i vården?Pia Jansson och några av hennes partikollegor
-Vården i region Gävleborg är inte bra men har blivit bättre sedan vi i Neuroförbundet startade länsförbundet och började arbeta med rehab här i regionen.
-Jag blir behandlad med respekt och det är nog för att jag inte accepterar något annat. Jag säger ifrån om någonting är galet och vet när jag har rätten på min sida.

Varför har du engagerat dig som politiker?
-Jag började engagera mig redan när jag var 14 år men sedan tog utbildning, jobb och senare barn över. 2004 blev jag tillfrågad att sitta i kyrkofullmäktige i en församling här i Gävle och sedan dess har det bara rullat på med alla de uppdrag jag har idag. Se moderaterna i Gävleborgs hemsida.

Upplever du att du blir diskriminerad för din funktionsnedsättning på något sätt?

Pia Jansson i Gävle och hennes tuffa diagnos, sekundärprogressiv multipel skleros, ms har inte stoppat henne ifrån att ta för sig av livet och engagera sig i politiken i Gävle. Och när Pia talar i kommunfullmäktige, då lyssnar ledamöterna. Hon har också hittat bloggskrivandet som en effektiv "egenbehandling" av balansgången mellan frustration och framtidstro. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuroförbundet Media - NeuroMedia-I mitt fall har jag aldrig blivit diskriminerad och jag utstrålar nog en viss auktoritet. Har aldrig "tagit någon skit" från någon, utan fortsatt leva som jag gjorde före symtomen började. Även om orken inte är lika mycket nu som för 10år sedan, men man har ju passerat 50-strecket, säger Pia Jansson med glimten i ögat och fortsätter:
-Med tanke på de politiska poster jag har, ser de inte mig som funktionshindrad. Mina nära, kära vänner och kollegor är vana att jag "släpar på" en eller två assistenter. Behöver inte ens nämna det längre, utan snarare tvärtom och de frågar bara vem som kommer med mig.

Vad hoppas du på i framtiden?
-Jag önskar och hoppas på bättre acceptans för funktionsnedsatta i samhället, ingen ska diskrimineras och att LSS, Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, får vara kvar i sin ursprungliga form med rätten till personlig assistans. För vi funktionsnedsatta har samma rätt att leva som alla andra. Att vi får "ta plats" och att fler ser oss som de tillgångar vi är och inte ett hinder i samhället, säger Pia Jansson. Hon berättar om den första tiden när hon blev invald i Gävle kommunfullmäktige:Pia Jansson i Gävle och hennes tuffa diagnos, sekundärprogressiv multipel skleros, ms har inte stoppat henne ifrån att ta för sig av livet och engagera sig i politiken i Gävle. Och när Pia talar i kommunfullmäktige, då lyssnar ledamöterna. Hon har också hittat bloggskrivandet som en effektiv "egenbehandling" av balansgången mellan frustration och framtidstro.
-Då måste talarstolarna ändras för de hade då några gamla och fula i spånskivor. Då blev det nya fräscha höj och sänkbara talarstolar, som ALLA använder beroende på sin längd, berättar Pia Jansson som åker vanlig stadsbuss så gott som överallt.
-Detta har förenklat min tillvaro och det gör också att många ser att en funktionsnedsatt person i rullstol som jag, faktiskt är en "vanlig person". Detta är viktigt i integrationssynpunkt, med tanke på att många funktionsnedsatta i andra länder ofta göms undan. Sen att folk tittar för att man är hel, ren och nykammad bjuder jag på, jag är nämligen väldigt mån om mitt utseende, säger Pia Jansson.

Håkan Sjunnesson / Neuroförbundet Media - NeuroMedia

Här hittar du Pia Janssons blogg:

Gävlepolitikern Pia Jansson ute på mission för att försöka förändra och förbättra samhället!

Pia Jansson i Gävle och några av hennes politikerkollegor. Hennes tuffa diagnos, sekundärprogressiv multipel skleros, ms har inte stoppat henne ifrån att ta för sig av livet och engagera sig i politiken i Gävle. Och när Pia talar i kommunfullmäktige, då lyssnar ledamöterna. Hon har också hittat bloggskrivandet som en effektiv "egenbehandling" av balansgången mellan frustration och framtidstro.
Pia Jansson i Gävle tillsammans med några av hennes politikerkollegor.'

Pia Jansson och några av hennes kollegor lokalt i Neuroförbundet Gävleborg, under ett projekt om rehabilitering för något år sedan. Foto. Håkan Sjunnesson, Neuroförbundet Media- NeuroMedia

blogg1
blogg2