Lise Lidbäck tycker att mer kunde göras för Malin

• Datum: 16-11-08, Publicerad av peter.andersson@neuroforbundet.se
  • Källas: svt.se

Trots att ALS-sjuka Malin Malmqvist är nästan totalförlamad och har legat på Sahlgrenska sedan i mars så har hon bara fått komma hem på permission fem gånger. Personalbrist är orsaken enligt vårdansvariga.

Malin Malmqvist är själv sjuksköterska. Orsaken till att hon inte får komma hem oftare på permission är personalbrist, enligt vad man har sagt till Malin. För att sköta henne krävs att två ur personalen följer med henne hem under de få timmar som permissionen varar.

– Jag är för lika vård men det finns också etisk vård där man får se från fall till fall och prioritera den mest sjuka patienten. Hur förklarar man för en fyra- och sexåring att mamma kan ej komma hem på grund av personalbrist? Det skär mamma i hjärtat!

Lise Lidbäck på Neuroförbundet har hört talas om liknande fall, och menar att det är svåra ärenden.

– Det borde vara en rättighet, men sjukhuset är inte skyldiga att ordna den här hjälpen, säger hon.

Likväl tycker Lise Lidbäck att mer kunde göras för Malin

– Jag kan förstå argumentet att det är ont om personal, men kommunen och sjukhuset borde väl kunna samarbeta här? Det krävs också lite vilja, säger Lise Lidbäck.

– Här har vi en ung småbarnsmamma, det borde vara en speciell omständighet.