Ministern med uppdrag att vaka över samhällets grundbult

  • Datum: 16-09-13, Publicerad av Håkan Sjunnesson
  • Redaktör: Håkan Sjunnesson / Neuroförbundet Media

Annika Strandhäll är tvåbarnsmamma och socialförsäkringsminister. Nu porträtteras hon i Neuroförbundets Reflex Magasin nr 4-2016:
-Ungdomsdrömmen var att bli diplomat, jag har länge jobbat inom fackföreningsrörelsen och är stolt över att nu få ansvara för socialförsäkringsfrågorna, grundbulten i vår demokrati. Hör poddradiointervjun!

Poddradio: Hör poddradiointervjun med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i Almedalen 2016, producerad av Håkan Sjunnesson> (MP3-dokument, 11.0 MB)

Annika Strandhäll kommer släntrande I Neuroförbundets Reflex Magasin nr 4 2016 porträtteras Annika Strandhäll. Utgivningsdag är den 14 september 2016. Foto. Håkan Sjunnesson / Neuroförbundet Mediamed sin pressekreterare genom folkhavet i Visby under Almedalsveckan. I kväll är det hennes partiledare som håller partiledartalet från Almedalsscenen och hon är på gott humör, trots regeringens tämligen pressade situation.
Det senaste dryga året har varit turbulent med stora omvälvande händelser i världen, som påverkat landets regeringsföreträdare. Det handlar om misstänkta kränkningar av ubåtar i svenska vatten, en fälld regeringsbudget, Ebola och Sika-virusepidemier ute i världen, enorma krigsflyktingströmmar över Medelhavet, olika terrordåd i våra grannländer och här hemma och militärkuppsförsök i Turkiet. Vidare det besvärliga svenska parlamentariska läget, en ansträngd socialförsäkring, regeringens omdiskuterade hälsoväxlingsförslag och nu senast Brexit-omröstningen, som ställer hela EU-projektet på sin spets.
-När man sammanfattar vår regeringstid hittills är det en extrem period. Det säger också äldre kollegor. Och jag är faktiskt stolt över att vi, mitt i detta pressade läge, har behållit lugnet och kunnat agera och dessutom genomfört en hel del saker och det känns bra, säger Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister.

Teaterskådespelare som barn
Hon växte upp i stadsdelen Bergsjön i Göteborg med mamma och två yngre syskon.
-Det var en relativt socioekonomiskt utsatt förort även när jag växte upp där. Som 13 åring skrev jag en uppsats, där jag uttryckte att jag ville bli diplomat. Det var väl inte så vanligt kanske, säger Annika och skrattar.
Hon var samhällsaktiv redan då på olika sätt och spelade bland annat amatörteater under lågstadiet och ända upp i 20-årsåldern.
-Det har säkert gjort att jag inte är rädd att stå och prata inför människor. Det är väl en styrka att jag tycker om att prata, diskutera och förmedla olika tankar, budskap och idéer, också i större sammanhang, resonerar Annika Strandhäll.Annika Strandhäll är tvåbarnsmamman som varit socialförsäkringsminister i två år. Nu porträtteras hon i Neuroförbundets Reflex Magasin nr 4-2016:-Ungdomsdrömmen var att bli diplomat, jag har länge jobbat inom fackföreningsrörelsen och är stolt över att nu få ansvara för socialförsäkringsfrågorna, grundbulten i vårt svenska demokratiska samhälle. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuroförbundet Media

Glad för nya kulturhusplaner
-Jag såg också en nyhet nyligen att Bergsjön äntligen ska få ett nytt kulturhus. Jag har tillbringat mycket tid där under uppväxten men det behövdes ett nytt hus och det är bra för den kommundelen. Man ska inte underskatta betydelsen av bra kulturverksamhet, understryker hon och tycker att det hade varit roligt att få vara med och inviga det nya kulturhuset där.

Hon var också med i den verksamhet som Svenska kyrkans ungdom arrangerade i Bergsjön.
-Det blev då ett ganska självklart nav för oss som var intresserade av kultur på olika sätt och det var också en del av tryggheten i min uppväxt, konstaterar Annika Strandhäll.

Ska klara stora utmaningar
Det finns en oro här hemma över att det sociala skyddsnätet i Sverige är hotat och monteras ned. Inte minst bland människor i funktionshindersfären. Men Strandhäll tonar ner orosmolnen.
-Visst har vi stora utmaningar med en ökad andel åldrande befolkning, många nya personer i vårt land och fler som kommer att leva med olika funktionsnedsättningar. Men jag är Inte oroad, trots att det finns press på vårt välfärdssystem just nu.
-Vi måste få ut många fler personer med funktionsnedsättningar i arbete och jag skulle vilja säga att många av dem utgör en stor outnyttjad potential som arbetskraft för vårt land, säger hon och fortsätter:

Annika Strandhäll är tvåbarnsmamman som varit socialförsäkringsminister i två år. Nu porträtteras hon i Neuroförbundets Reflex Magasin nr 4-2016:-Ungdomsdrömmen var att bli diplomat, jag har länge jobbat inom fackföreningsrörelsen och är stolt över att nu få ansvara för socialförsäkringsfrågorna, grundbulten i vårt svenska demokratiska samhälle. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuroförbundet MediaTror på svenskt guldläge
-Och om vi gör rätt saker nu, genom att skapa justa hälsofrämjande arbetsplatser och skapa bra ingångar till arbete och bostad för människor som nu sökt sig till Sverige de senaste åren, så hävdar jag att det utgör ett guldläge för Sverige, anser socialförsäkringsministern.
Hon pekar på de europeiska ländernas demografiska problematik med en åldrande befolkning och få födslar.
-Vi behöver därför fler i arbete framöver som ska försörja och jobba för alla de som är och blir pensionärer.

Fackföreningsbakgrund ger kunskap
Annika Strandhäll har sin bakgrund i fackföreningsrörelsen, som förbundsordförande för kommunaltjänstemännen.
-Jag vet därför att kommun- och landstingssektorerna kommer att ha stora behov av ny arbetskraft på grund av alla pensioneringar. Nästan en halv miljon nya medarbetar kommer att behövas på olika jobb kommunalt och privat. Bara när det gäller undersköterskor behövs 128.000 nya undersköterskor om fem år, innan 2021.

Neurologiska diagnoser i närheten
Annika Strandhäll har som de flesta andra, personer i sin närhet, som lever med någon form av neurologisk diagnos.
-Det är som jag nyss hörde Neuroförbundet ordförande Lise Lidbäck säga på ett Almedalsseminarium, att vi alla har någon i vår vänkrets som har en neurologisk diagnos, som innebär funktionshinder, säger hon.
Hennes spänstiga steg ger ett rätt vältränad intryck men hon skrattar och det gör hennes pressekreterare också.
-Det är ett av mina verkliga dåliga Annika Strandhäll är tvåbarnsmamman som varit socialförsäkringsminister i två år. Nu porträtteras hon i Neuroförbundets Reflex Magasin nr 4-2016:-Ungdomsdrömmen var att bli diplomat, jag har länge jobbat inom fackföreningsrörelsen och är stolt över att nu få ansvara för socialförsäkringsfrågorna, grundbulten i vårt svenska demokratiska samhälle. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuroförbundet Mediasamveten. Jag skulle vilja hinna med att träna mycket mer. För jag vet ju i teorin hur bra det är med fysisk träning men det kommer hela tiden i sista hand. Det är ett pinsamt dåligt samvete, säger Annika Strandhäll och himlar med ögonen.

Blev väldigt förvånad
Hon är en skicklig talare och tycks ha ett stort förtroende inom partiet och i regeringen. Frågan är om hon har större ambitioner och kan ta ett ännu större ansvar, om hon till exempel skulle få frågan att leda partiet i framtiden.
-Nej, nej, svarar hon snabbt.
-Alltså när jag fick frågan om jag ville bli socialförsäkringsminister hade jag precis avslutat Visions förbundsmöte, som är ett partipolitiskt obundet fackförbund. Och vid det tillfället var jag faktiskt inte ens medlem i partiet, avslöjar hon.
-Jag blev väldigt överraskad av erbjudandet för jag hade inte haft tanken på detta. Vi hade ju just lagt ut framtidsplanerna och satsningarna för Vision.

Vågade tacka ja
-Men det är klart att jag blev glad vidAnnika Strandhäll är tvåbarnsmamman som varit socialförsäkringsminister i två år. Nu porträtteras hon i Neuroförbundets Reflex Magasin nr 4-2016:-Ungdomsdrömmen var att bli diplomat, jag har länge jobbat inom fackföreningsrörelsen och är stolt över att nu få ansvara för socialförsäkringsfrågorna, grundbulten i vårt svenska demokratiska samhälle. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuroförbundet Media närmare eftertanke och tackade ja. Framför allt att få jobba med frågor som jag verkligen tycker är viktiga och det är otroligt spännande att få vara med och förhoppningsvis genomföra reformer inom socialförsäkringsområdet. Att sedan kliva in på regeringskansliet som chef för socialdepartementet fem dagar senare, var omvälvande.-Det var magiskt på sätt och vis och jag är otroligt tacksam för att jag fått vara med om de här dryga två årens regeringsarbete hittills.

Män bättre på att tro de kan
Jämställdhetsarbetet har ministern alltid med sig som centralt och viktigt.
-Inte bara utifrån ett jämställdhetsperspektiv utan också från ett slags klassperspektiv. Det handlar om att våga tacka ja till erbjudanden om jobb och uppdrag och våga pröva nya utmaningar.
-Forskningsstudier visar ju på att kvinnor i högre utsträckning är mer självkritiska till sin förmåga och kompetens. Det syns ofta tydligt i rekryteringssammanhang. Vad hon säger sig kunna i relation till den aktuella jobbannonsen och vad han säger sig kunna.
-Ofta formulerar männen mer vad de säger sig behärska, men det kanske inte alls är mer än vad kvinnan med samma kompetens behärskar, menar Annika Strandhäll och fortsätter:
-Jag försöker vara en god förebild när jag är ute i olika sammanhang och vill lyfta kvinnors förmågor och vilja att våga satsa när en chans kommer. Inte minst gäller det unga kvinnor.

Annika Strandhäll är tvåbarnsmamman som varit socialförsäkringsminister i två år. Nu porträtteras hon i Neuroförbundets Reflex Magasin nr 4-2016:-Ungdomsdrömmen var att bli diplomat, jag har länge jobbat inom fackföreningsrörelsen och är stolt över att nu få ansvara för socialförsäkringsfrågorna, grundbulten i vårt svenska demokratiska samhälle. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuroförbundet MediaNordmark och Wallström
En förebild för henne är Eva Nordmark, TCO:s ordförande, som hon jobbat nära och tycker har ett eftersträvansvärt mod. Margot Wallström är en annan förebild, som nyligen såg till att Sverige fått en permanent plats i FN:s säkerhetsråd.
-Hon vågar verkligen driva feministiska frågor och svensk feministisk utrikespolitik internationellt och det gör hon väldigt bra, tycker Annika Strandhäll.
Hon tror att Sverige kan göra skillnad i FN:s säkerhetsråd.
-Absolut, det tydliga stöd vi faktiskt fick i valet till säkerhetsrådet, i konkurrens med Italien och Nederländerna, visar att Sverige har en tydlig ställning i omvärlden, som ett land som inte bara pratar om att göra saker utan faktiskt också gör det som vi säger.

Lite formell och målmedveten
Hon är lite formell och hemlighetsfull och frågan är vem som finns bakom den fasaden.
Annika Strandhäll skrattar förläget.
-Ja det var ju en lätt fråga att svara på, säger hon ironiskt och blir tyst en liten stund.
-Jag är nog en ganska glad och informell person också faktiskt. Målmedveten och det är sällan jag känner mig nedslagen och uppgiven av saker och uppgifter, som landar i min väg.
-Jag brukar tillsammans med mina fantastiska medarbetare hitta utvägar att arbeta vidare med frågor. Det är kul, utmanande och spännande. Jag har ett fantastiskt spännande jobb och ångrar inte en minut att jag tackade ja till ministeruppdraget och fick kliva in på regeringskansliet, säger Annika Strandhäll med glittrande ögon. #

Text & foto: Håkan Sjunnesson / Neuroförbundet Media

Annika Strandhäll är tvåbarnsmamman som varit socialförsäkringsminister i två år. Nu porträtteras hon i Neuroförbundets Reflex Magasin nr 4-2016:-Ungdomsdrömmen var att bli diplomat, jag har länge jobbat inom fackföreningsrörelsen och är stolt över att nu få ansvara för socialförsäkringsfrågorna, grundbulten i vårt svenska demokratiska samhälle. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuroförbundet Media
Under Almedalsveckan 2016 möttes Neuroförbundet ordförande Lise Lidbäck och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i ett seminarium om sjukskrivningar och arbetsmöjligheten för personer med funktionsnedsättningar. Lidbäck passade på att framföra Neuroförbundets förslag till arbetsmarkandsreformen kallad Flexjobb. Läs mer om Flexjobbsreformen>

Annika Strandhäll är tvåbarnsmamman som varit socialförsäkringsminister i två år. Nu porträtteras hon i Neuroförbundets Reflex Magasin nr 4-2016:-Ungdomsdrömmen var att bli diplomat, jag har länge jobbat inom fackföreningsrörelsen och är stolt över att nu få ansvara för socialförsäkringsfrågorna, grundbulten i vårt svenska demokratiska samhälle. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuroförbundet Media
Annika Strandhäll är tvåbarnsmamman som varit socialförsäkringsminister i två år. Nu porträtteras hon i Neuroförbundets Reflex Magasin nr 4-2016:
-Ungdomsdrömmen var att bli diplomat, jag har länge jobbat inom fackföreningsrörelsen och är stolt över att nu få ansvara för socialförsäkringsfrågorna, grundbulten i vårt svenska demokratiska samhälle. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuroförbundet Media

Annika Strandhäll är tvåbarnsmamman som varit socialförsäkringsminister i två år. Nu porträtteras hon i Neuroförbundets Reflex Magasin nr 4-2016:-Ungdomsdrömmen var att bli diplomat, jag har länge jobbat inom fackföreningsrörelsen och är stolt över att nu få ansvara för socialförsäkringsfrågorna, grundbulten i vårt svenska demokratiska samhälle. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuroförbundet Media
Här är Annika Strandhäll sitt kontor på regeringskansliet Rosenbad i Stockholm. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuroförbundet Media

Läs mer om Neuroförbundets opinionsarbete för ett tillgängligt Sverige>

Bli medlem i Neuroförbundet och var med och påverka samhällsdebatten. Också den neurologiska forskningen, som Neuroförbundets fond årligen delar ut mycket pengar till>