Neurodagen viktig folkbildning om cp och övriga neurodiagnoser

  • Datum: 15-10-08, Publicerad av Håkan Sjunnesson

-Neurodagen med den här seminariedagen är viktig för att uppmärksamma cp-skador och andra neurologiska diagnoser och för bättre rehabilitering i landet. Det säger Neuroförbundsmedlemmen Emma Åverling i denna SRP4-intervju.

Hör radiointervjun med Emma Åverling, som berättar om sin diagnos cerebral pares, Världs-cp-dagen och Neurodagen i SRP4 intervjuad av Hasse Pettersson SR (MP3-dokument, 8.4 MB)

Under Världs-cp-dagen 2015 (World Palsy Day) Nu kämpar Emma Åverling för att kunskapen om cp-skador, cerebral pares, ska öka i samhället och för att bekämpa fördomarna om diagnosen. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuromediablev Neuroförbundets diagnosstödjare Emma Åverling intervjuad i Sveriges Radio P4 Jönköping.
Vid Emma Åverlings födsel tillstötte komplikationer och hon fick en allvarlig syrebrist som ledde till en lättare cp-skada. Hennes tvillingsyster klarade dock inte av födseln alls utan avled.

Bekämpar fördomar

Nu kämpar Emma Åverling för att kunskapen om cp-skador, cerebral pares, ska öka i samhället och för att bekämpa fördomarna om diagnosen.
Hon ger sig bland annat ut i skolvärlden och pratar inför klasser om alla fördomar som finns mot personer med cerebral pares. Emma är ordförande för länet i Jönköping och lokalt på småländska höglandet och dessutom diagnosstödjare för Neuroförbundet centralt, när det gäller cp-diagnosen.

Seminariedag om rehabilitering i Jönköping

Under Neurodagen 2015 som hölls den 7 oktober, arrangerade Neuroförbundet i Jönköping en dag om rehabilitering, som är i fokus under Neuroförbundets Neurorapport 2015. Här nedan är några bilder från dagen tagna av Anette Pettersson:

Under Neurodagen 2015 som hölls den 7 oktober, arrangerade Neuroförbundet i Jönköping en dag om rehabilitering, som är i fokus under Neuroförbundets Neurorapport 2015. Foto: Anette Pettersson
Roger Lindahl, Neuroförbundets koordinator för forskning och rehabilitering föreläser om förbundets Neurorapport 2015 om det aktuella läget för rehabiliteringen i Sverige.

jonkoping 2015 neurodagen foto: Anette PetterssonHanna Ljungman Frej, verksamhetschef på samrehab i Värnamo

lasse Winborg i jonkoping 2015 neurodagen foto: Anette Pettersson
Lasse Winborg, tidigare medarbetare på Neuroförbundets rikskansli och specialist på rehabiliteringspolitik höll i trådarna.

Under Neurodagen 2015 som hölls den 7 oktober, arrangerade Neuroförbundet i Jönköping en dag om rehabilitering, som är i fokus under Neuroförbundets Neurorapport 2015. Foto: Anette PetterssonMia Frisk regionråd sjukvård psykiatri o rehablitering

jonkoping 2015 neurodagen foto: Anette Pettersson
Susanne Almers projekt ledare för rehablitering i Jönköpingsområdet.

jonkoping 2015 neurodagen foto: Anette Pettersson

Håkan Sjunnesson / NeuroMedia

Läs mer om den neurologiska diagnosen cerebral pares (cp) i Neuroguiden>

Läs mer om Neuroförbundets årliga "Neurodagen" kring den 28 september>

Läs mer om internationella Världs-cp-dagen, World Palsy Day 7 oktober>

Nu kämpar Emma Åverling för att kunskapen om cp-skador, cerebral pares, ska öka i samhället och för att bekämpa fördomarna om diagnosen. Foto: Håkan Sjunnesson / Neuromedia