Odelberg: Ni i funkisrörelsen, engagera er politiskt, då händer det!

  • Datum: 15-10-07, Publicerad av Håkan Sjunnesson

Under Neurodagen 2015 medverkade artisten Jesper Odelberg på ett av alla arrangemang i landet. Han berättade om sitt nya liv som politiker:
-Jag uppmanar fler i funkisrörelsen att engagera sig politiskt för tillgänglighet. Då händer det grejer, hävdar han.

Av Håkan Sjunnesson /NeuroMedia

Den 7 oktober uppmärksammasUnder Neurodagen 2015 medverkade artisten Jesper Odelberg och berättade om sitt nya liv som politiker:-Jag uppmanar fler i funkisrörelsen att engagera sig politiskt för tillgängligheten. Då händer det grejer! Foto: Håkan Sjunnesson / NeuroMedia World Palsy Day, cp-dagen. Och i ett av alla arrangemang under Neurodagen i år, medverkade komikern, musikern och funkisprofilen Jesper Odelberg från Göteborg. Han har en cp-skada (cerbral pares) sedan födseln och är numera politiker i Västra Götalandsregionen och ersättare i Kulturnämnden i Västra Götaland.
Inför de 50-talet deltagare som kom för att lyssna på honom i ABF-huset i Stockholm, började han med att säga att han inte skulle vara rolig denna kväll, vilket lockadé flera att fnissa eftersom han annars är väldigt rolig på scenerna.

Vill prata allvar

-Jag vill prata allvar med er, sa Jesper Odelberg och hävdade att det finns så mycket som behöver göras för tillgängligheten i Sverige.
När det efter senaste valet stod klar att han kommit in i regionfullmäktige som politiker för Vänsterpartiet, uppstod genast ett problem.
-Jag kunde inte ta mig fram till talarstolen och tala ifrån den och det är inte ok. De ansvariga sa att "ja men det finns ju mikrofoner i bänkarna där ledamöterna sitter under mötena, det borde väl räcka", återger Jesper Odelberg.
-Men det är inte ok. Det är en demokratifråga och en Under Neurodagen 2015 medverkade artisten Jesper Odelberg och berättade om sitt nya liv som politiker:-Jag uppmanar fler i funkisrörelsen att engagera sig politiskt för tillgängligheten. Då händer det grejer! Foto: Håkan Sjunnesson / NeuroMediavalmöjlighetsfråga för den som är vald som förtroendevald. Jag måste då kunna få välja om jag vill tala från min plats eller från talarstolen, sa Jesper Odelberg.

Blev förvånad

Sommaren gick och när han kom tillbaka till det första mötet för hösten blev han förvånad.
-Hahaha, ja då hade de fixad en bra ramp upp till talarstolen för oss i rullstol och dessutom hade de ordnat två höj och sänkbara talarstolar, säger Jesper Odelberg förnöjt.
-Där ser man. Jag hoppas att många fler från funkisrörelsen engagerar sig politiskt. Då händer det grejer! Säger Jesper Odelberg.
Han är en klart spännande man med många funderingar och intressanta tankar. Och i ett kommande nummer av Neuroförbundets Reflex Magasin, ska han porträtteras.

Håkan Sjunnesson

Under Neurodagen 2015 medverkade artisten Jesper Odelberg och berättade om sitt nya liv som politiker:-Jag uppmanar fler i funkisrörelsen att engagera sig politiskt för tillgängligheten. Då händer det grejer! Foto: Håkan Sjunnesson / NeuroMedia

Läs mer om den neurologiska diagnosen cerebral pares (cp) i Neuroguiden>

Läs mer om Neuroförbundets årliga "Neurodagen" kring den 28 september>

Läs mer om internationella Världs-cp-dagen, World Palsy Day 7 oktober>

Läs mer om Jesper Odelberg på hans egen webbplats>