Stolt Örn landade namnbytet och manar till tillgänglighetskamp

  • Datum: 15-09-14, Publicerad av Håkan Sjunnesson

-Neuroförbundet har en viktig roll att peka på orättvisor som måste åtgärdas. Peter Örn blev medlem för en kamrats dotters skull och för två år sedan höll han i ordförandeklubban, när organisationen bytte namn till Neuroförbundet. Hör Pod-radiointervjun!

Lyssna på Pod-radiointervjun med Peter Örn>-En neurologisk diagnos kan vem som helst drabbas av och därför är stödet, rehabiliteringen och forskningen om hjärnan så viktig. Och det är det som Neuroförbundet jobbar med på olika sätt och som gör att jag också vill vara kvar som medlem, säger Peter Örn. Foto: Håkan Sjunnesson / NeuroMedia

Text, foto och Pod-radiointervju:
Håkan Sjunnesson /NeuroMedia

För precis två år sedan ledde Peter Örn kongressen som ordförande och klubbade igenom beslutet om namnbyte till Neuroförbundet.
-Jag är nästan barnsligt stolt över att jag fick vara med om att göra det, säger Neuroförbundsmedlemen och samhällsprofilen Peter Örn.

Intervjuad i Reflex Magasin 4 2015
I Neuroförbundet Reflex Magasin nr 4-2015 (utgivningsdag 16 sept) är Peter Örn porträtterad och där utvecklar han sina tankar om tillgänglighet i samhället och tolerans med dem som behöver extra stöd.
Peter Örn har och har haft ledarskap i flera stora organisationer, som Folkpartiet, Svenska Röda Korset och Sveriges Radio. Idag är han ordförande för Blekinge Tekniska Högskola, har ytterligare ett par andra uppdrag och driver eget som konsult och föreläsare.
-Jag är uppvuxen i folkrörelser och sedan haft turen att få flera uppdrag och spännande utmaningar i organisationer som jobbat med olika viktiga samhällsfrågor. Hela tiden med engagerade människor omkring mig med stark vilja att påverka. Det har också blivit drivkraften och inspirationen för mig, säger han på sin blekingevässade dialekt.Uppslag i Reflex Magasin nr 4 2015 med Peter Örn. Foto: Håkan Sjunnesson / NeuroMedia

I solidaritet med kamrats dotter
Peter Örn hade tidigt ett stort samhällsengagemang. Några av ungdomsdrömmarna var att få arbeta politiskt och skriva som författare. Solidaritet är ett av honnörsorden och sitt stora intresse för frågor kring neurologi och tillgänglighet de senaste åren, har att göra med en kamrats dotter.
-Flickan ramlade av sin häst för några år sedan. Under de dygnen, när hon var medvetslös och vi väntade på hur det skulle bli för henne och familjen, då gick jag med i Neuroförbundet (dåvarande NHR) som en solidaritetshandling.
- Olyckan eller sjukdomen kan vem som helst drabbas av och därför är stödet, rehabiliteringen och forskningen om hjärnan så viktig. Och det är det som Neuroförbundet jobbar med på olika sätt och som gör att jag också vill vara kvar som medlem, säger Peter Örn.

-Det var fantastiskt att få vara med om det historiska ögonblicket där jag fick förmånen att klubba igenom namnbytet till Neuroförbundet. Det är jag nästan barnsligt stolt över, säger Peter Örn. Foto: Håkan Sjunnesson / NeuroMediaOmtumlande möte gav mersmak
På sin sydsvenska dialekt berättar han om det omtumlande uppdraget 2009 att vara ordförande under förbundskongressen. Den hölls på Valjevikens kursgård i Sölvesborg, några mil från platsen där Peter växte upp.
-Jag kom direkt in i Valjevikens matsal och mötte ett myller av människor och diverse hjälpmedel. Så många engagerande och kämpande människor, så starka och betydelsefulla, säger Peter Örn. Upplevelsen gav mersmak och när han åter fick ordförandeförfrågan till nästa kongress i september 2013, tvekade han inte.

Torsdagsprofiler imponerar honom
Då var DHR:s förre ordförande Maria Johansson vice ordförande.
-Både mötet med henne och RTP:s ordförande Pelle Kölhed har betytt mycket för mig. Han var vice kongressordförande 2009.
-Dessa starka profiler inom funktionshinderrörelsen, har blivit några av mina förebilder. Inte minst genom sina engagemang i Torsdagsaktionen de senaste åren, säger Peter Örn.
Bland de 21 organisationer som deltog i Torsdagsaktionen, var Neuroförbundet en av de mer drivande. Men det var Maria Johansson i egenskap av DHR:s dåvarande ordförande och initiativtagare till Torsdagsaktionen, som fick ett hedersomnämnande i tidningen Resumé i samband med att 2014-års lobbyist i Sverige skulle koras.

Undantaget i lagen irriterar
Tillägget till diskrimineringslagen blev ett resultat av Torsdagsaktionens ihärdiga arbete under över två år och Peter Örn imponerades av drivet som deltagarna hade.
-Aktionen satte tillgängligheten högt på riksdagsagendan och de vann en seger. Tyvärr blev det dock ett stort undantag- Olyckan eller sjukdomen kan vem som helst drabbas av och därför är stödet, rehabiliteringen och forskningen om hjärnan så viktig. Och det är det som Neuroförbundet jobbar med på olika sätt och som gör att jag också vill vara kvar som medlem, säger Peter Örn. Foto: Håkan Sjunnesson / NeuroMedia i lagtillägget, säger han.
-Företag med färre anställda än tio personer behöver inte ta hänsyn till diskrimineringslagen när det gäller tillgänglighet om de inte vill. Och det är som det ofta är, två steg framåt och ett tillbaka. Det här var ändå ett enormt framsteg för diskrimineringslagstiftningen, att tillgängligheten nu manifesteras så tydligt. Det kommer att bidra till samhällsförändringen och det är en politisk kamp som måste fortsätta. Ge inte upp! Uppmanar Peter Örn.


Den friskes arrogans

Han tycker att det är märkligt att de tillgänglighetsbromsande krafterna är så starka i samhället, eftersom vi alla är presumtiva personer som kan få problem med funktionsnedsättningar.
-Att vi fortfarande har ett otillgängligt samhälle beror på den friska människans arrogans. Det är viktigt att ha insikten att idag är jag den som kan röra mig fritt och tala, men i morgon kan jag vara den som av någon anledning är "slagen till marken" och ska leva med en funktionsnedsättning

Hålla upp spegeln
Peter Örn återkommer ofta till ordet solidaritet. Han hävdar att det dels har med en skyldighet att göra. Att vara beredd att ta ansvar för sin medmänniska när det gäller till exempel tillgänglighet, ett ansvar som i hög grad måste drivas av politiker och företagare. Dels handlar det om ett löfte om medkänsla den dag jag själv kanske får en svårare vardag.
-Får vi leva ett långt liv hamnar vi med all sannolikhet i situationen, att vi förhoppningsvis mår relativt bra, men kan ha svårt att röra oss och kommunicera. Vi kommer att behöva hjälp. Den mest briljanta hjärnan kan få afasi, som författaren Tomas Tranströmer, eller ta vetenskapsmannen Stephen Hawking, som fick als, amyotrofisk lateralskleros.
-Jag tycker att Neuroförbundets roll är att hålla upp den spegeln framför människor, som kan skapa insikten att alla kan råka ut för en funktionsnedsättning.

Manar till patientmaktskamp
Detsamma tycker han gäller kampen för ökad patientmakt genom den nya patientlagen som trädde i kraft årsskiftet 2014-15. - Olyckan eller sjukdomen kan vem som helst drabbas av och därför är stödet, rehabiliteringen och forskningen om hjärnan så viktig. Och det är det som Neuroförbundet jobbar med på olika sätt och som gör att jag också vill vara kvar som medlem, säger Peter Örn. Foto: Håkan Sjunnesson / NeuroMediaDet handlar om möjligheterna att få välja sin vård på ett tydligare sätt.
-Här måste Neuroförbundet verkligen vara på tårna för att patienten ska komma i centrum i vården, anser han.
-Det gäller att hålla ögonen på utvecklingen och Neuroförbundet har stora möjligheter som samhällspåverkare och aktör. Att lyfta fram exempel både när det fungerar och när det inte gör det, tycker Peter Örn.

Växande andligt intresse
Med åren har ett andligt intresse spirat för honom, som grundar sig i möten med människor på Hasslö.
-Jag har nog alltid haft en nyfikenhet på detta och de senaste åren har jag på något sätt kommit fram till en gudsexistens, som jag böjer mig inför. En gudstro som jag uttrycker i mycket försiktiga ordalag. En förnimmelse, en närvaro. Ofta som en tröst i utsatta situationer, avslutar Peter Örn eftertänksamt.

Läs hela intervjun med Peter Örn i Omslaget på Reflex Magasin 4 2015. Foto: Håkan SjunnessonReflex Magasin nr 4-2015 (utgivningsdag 16 september 2015)

Text & Foto: Håkan Sjunnesson

Bli medlem i Neuroförbundet och läs hela intervjun med Peter Örn i Reflex Magasin nr 4 2015 direkt>

Örnfakta:

Ålder: född 1954.
Familj: fru och två barn.
Litteratur som betytt mycket: Tomas Tranströmer.
Film som betytt mycket: Havets hjältar med Spencer Tracy. (Jag såg den som barn, det var första gången jag var med om den där berörande känslan.)
Fritidssatsning: Familj och vänner. Böcker och film. Och koltrastens sång.
Framtidsmål: Att var a närvarande i det innevarande ögonblicket.
Visdom/kunskap: Vänskapens stora betydelse i våra liv: Vårda dina nära relationer. När allt det yttre skalas betyder är det mötet med andra människor som betyder mest.

Det historiska ögonblicket när NHR blev Neuroförbundet under kongressen 2013 (fr. v. presidiets Maria Johansson, Peter Örn och Marit Jenset)-En neurologisk diagnos kan vem som helst drabbas av och därför är stödet, rehabiliteringen och forskningen om hjärnan så viktig. Och det är det som Neuroförbundet jobbar med på olika sätt och som gör att jag också vill vara kvar som medlem, säger Peter Örn. Foto: Håkan Sjunnesson / NeuroMedia

Det historiska ögonblicket när NHR blev Neuroförbundet under kongressen 2013 fr. v. presidiets Maria Johansson, Peter Örn och Marit Jenset. Foto: Håkan Sjunnesson / NeuroMedia


Fakta Torsdagsaktionen

Torsdagsaktionen pågick mellan 2011-2014 och var en manifestation inför varje regeringssammanträde som hölls torsdagsmorgnar i regeringskansliet Rosenbad i Stockholm.
Målsättningen var att få till en ändring om att ta med bristande tillgänglighet som ett tillägg i diskrimineringslagen. DHR startade processen som ledde till att Neuroförbundet och ett 20-tal andra organisationer agerade för att få till ett utökat diskrimineringsskydd. Det hela ledde till ett tillägg i lagen, som av torsdagsaktionen kritiserats för att vara för tandlöst.
Läs mer om Torsdagsaktionen och kampen för ökad tillgänglighet>