Strokedagen: Maja fick stroke men sjunger sig till bättre hälsa

  • Datum: 15-05-08, Publicerad av peter.andersson@neuroforbundet.se

-Man blir expert på sin egen sjukdom och när man har ork att hjälpa andra vill jag göra det, säger Maja Havbring. Sedan stroken för sex år sedan har hon hittat en stor hälsokälla i körsången.
-Till och med läkarna konstaterar den fina effekten körsången har på mig! Lyssna på webbradiointervjun!

Lyssna på webbradioreportaget om Maja Havbring som sjunger i kör och körledaren Hanna Ekstedt om körsångens hälsokraft (MP3-dokument, 16.1 MB)

-Man blir expert på sin egen sjukdom och när man har ork att hjälpa andra vill jag göra det, säger Maja Havbring. Sedan stroken för sex år sedan har hon hittat en stor hälsokälla i körsången.-Till och med läkarna konstaterar den fina effekten körsången har på mig! Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMediaReportage av Håkan Sjunnesson NeuroMedia

Den 12 maj uppmärksammas den neurologiska diagnosen stroke (hjärnblödning eller hjärninfarkt) på Internationella strokedagen och hemma hos Maja Havbring pågår sista finishen inför körövningen.
Efter stroken för sex år sedan tar det längre tid att sminka sig men kvällens ansikte är strax färdigt och hon ser fram emot att möta kamraterna i kören. Hon verkar också någorlunda kunna acceptera sina nya vardagsförutsättningar och göra allting så bra som möjligt.
-Vet du, körsången betyder mycket för mig nu. När man sjunger aktiveras många inre muskler och rytmen, andningen och den härliga positiva stämningen har en helt fantastisk påverkan Sången tillsammans med andra gör att jag mår bra, säger Maja Havbring. Hon yogar också någorlunda regelbundet, där andningen och träning av den inre muskulaturen är grundläggande.
Hon berättar om att den stora kören har förmånen att få ha olika kändisar med som solister, tack vare kontakterna en av körledarna har, Andreas Christiansson.

-Man blir expert på sin egen sjukdom och när man har ork att hjälpa andra vill jag göra det, säger Maja Havbring. Sedan stroken för sex år sedan har hon hittat en stor hälsokälla i körsången.-Till och med läkarna konstaterar den fina effekten körsången har på mig! Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMedia

Flera kändissolister hittills

Hittills har bland annat Danny Saucedo, Charlotte Perelli, Sonja Aldén, La Gaylia Frasier och Cindy Peters sjungit solo framför Maja och de 130 andra i kören.

-Men jag missade Carola, för det var precis när jag hade min stroke, säger hon lite , för att i nästa andetag åter skina upp.
-Haha, ja vi är nog lite bortskämda med skickliga solister och det känns fantastiskt att få vara med om det här. Vi övar i pingstkyrkans lokal men det är inte en religiös kör, betonar hon.
-Ingen ska bli bortskrämd av den anledningen, utan det är sången tillsammans som är det viktiga. Kören sjunger både pop, schlager, rock, visor, ballader och gospel. Och de sjunger utan noter, genom att träna in stämmorna. Sångtexten projicerad stort på väggen i övningslokalen, i stället för att ha den på papper.

Mycket rörelser i uppvärmningHanna Ekstedt är en av körens ledare och hennes energi till de 130 sångarna är magisk. Hör henne berätta om körsångens fördelar när det gäller hälsa i webbradiointervjun. Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMedia

Hon berättar att inträningsformen gör att låtarna verkligen sätter sig, fast de verkar jättesvåra från början.
-Körledaren Hanna Ekstedt får oss att göra alla möjliga rörelse när vi värmer upp i början av övningarna och det gör det hela väldigt roligt. Att bara få träffa henne och få del av hennes positiva energi gör mycket, menar Maja Havbring som i samma tanke undrar hur körledaren orkar. Hon jobbar ju också som musiklärare och har barn i småskolan.

Kvällens ansikte färdigt

Med mascarapennan lägger Maja en sista hand vid kvällens ansikte medan hon berättar om hjärnblödningen för sex år sedan.
-Det var en väldigt stressig period. Jag -Man blir expert på sin egen sjukdom och när man har ork att hjälpa andra vill jag göra det, säger Maja Havbring. Sedan stroken för sex år sedan har hon hittat en stor hälsokälla i körsången.-Till och med läkarna konstaterar den fina effekten körsången har på mig! Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMediahade haft projekt och jobb i olika branscher under flera år och höll just på med ett bra projekt om låneläromedel inom skolvärlden. Där fick jag tyvärr inte fortsätta eftersom de tydligen inte hade resurser att anställa. De var mycket nöjda med min insats och hade tidigare mer eller mindre utlovat mig ett fortsatt jobb, suckar Maja Havbring.
Det blev några jättejobbiga dagar i besvikelse innan hon rykte upp sig. Genom en vän fick hon chansen att jobba stenhårt med symaskinsförsäljning under en långweekend. Efter flera 12-timmarspass i rad somnade hon utmattad och vaknade mitt i natten för att gå på toaletten.

Föll handlöst i golvet
-Jag föll handlöst i golvet eftersom halva kroppen visade sig vara förlamad, säger hon med fasa i blicken. Hon hade som tur var mobiltelefonen nära och lyckades ringa sin pappa efter hjälp och ambulans.
Maja hade jag fått en hjärnblödning i sömnen och var halvsidesförlamad. Hon berättar att pappan har högt blodtryck och medicinerar för det och att hennes farfar hade en stroke.
-Därför medicinerade jag också för -Man blir expert på sin egen sjukdom och när man har ork att hjälpa andra vill jag göra det, säger Maja Havbring. Sedan stroken för sex år sedan har hon hittat en stor hälsokälla i körsången.-Till och med läkarna konstaterar den fina effekten körsången har på mig! Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMediadet men trots det brast ett blodkärl i hjärnan under natten, utan att jag kände det. Det var väldigt konstigt, tycker hon.
Hon är egentligen vänsterhänt men eftersom hjärnblödningen gjorde att hennes vänstra kroppshalva blev förlamad, har hon fått lära om sig och bli högerhänt.

Vad en stroke kan orsaka

Hon tar upp de olika funktionsnedsättningar en stroke kan ge. Förutom en halvsides förlamning, som delvis kan vara tillfällig, kan det ge afasi (att talet försvinner) och kognitiva problem med kaos och extrem trötthet i hjärnan.
De som bara får en kognitiv funktionsnedsättning med kaos i hjärnan mellan varven har en speciell problematik, eftersom omvärlden missförstår personens kommunikation.
-De ser helt friska ut. Men jag brukar på halvt allvar föreslå att de ska ha ett bandage runt huvudet, så att folk ser att det är något fel i knoppen, säger Maja Havbring.
-Jag har ju min halva kropp som inte fungerar som den ska. Fast det gör på ett sätt vardagen enklare eftersom när jag kommer med min krycka, förstår omvärlden direkt att något har hänt mig och att jag kan behöva hjälp ibland, säger Maja Havbring.

Saknar en inre armkänsla

För sin rehabilitering har hon fått ett-Man blir expert på sin egen sjukdom och när man har ork att hjälpa andra vill jag göra det, säger Maja Havbring. Sedan stroken för sex år sedan har hon hittat en stor hälsokälla i körsången.-Till och med läkarna konstaterar den fina effekten körsången har på mig! Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMedia träningsprogram som hon verkligen försöker följa.
-Jag märker direkt när jag inte tränar, då hänger min vänstra axel mer och jag får ont. Hon berättar om en inre och yttre känsla i sin vänsterarm och den inre fungerar inte.
-Jag känner beröring och smärta i huden men jag vet inte var jag har armen när jag inte ser på den. Det gör att jag stöter i saker.Maja gör ändå det bästa av sin situation och använder sin vänsterarm som "assistent" och har på så sätt lärt sig att fixa det mesta. -Och det är härligt att se hur mycket som går att göra. Även om en hel del förstördes av hjärnblödningen bygger hjärnan nya banor och kontakter när man tränar ihärdigt på olika saker och det fungerar verkligen.

Jobblängtan och att få hjälpa andra

Hon har varit på intensivrehabilitering på Vintersols anläggning på Teneriffa tre gånger och läkarna och arbetsterapeuten här hemma noterade att hon förbättrat sina färdigheter under och efter de perioderna.

Nu har längtan att få börja jobba igen blivit stor.
-Jag är ju inte fullt arbetsför kanske, men prata är jag bra på som du märker. Så något jobb med kommunikation vore toppen, tycker Maja, som också vill engagera sig ideellt för att hjälpa andra vidare som haft en stroke.
-Landstinget och sjukvården räcker inte till för att stötta alla de som behöver hjälp att komma igång. Och när man själv haft en stroke, vet man bättre vad medmänniskan med liknande utmaningar behöver stöttning med. Man blir expert på sin egen sjukdom, och när man nu har vilja och ork att hjälpa andra, vill jag göra det, säger Maja Havbring.

Sociala medier effektiva

När man fått en diagnos är det lätt att se sig som den enda i världen som drabbats och man tycker synd om sig.
-Då behöver man hjälp att lyfta blicken och få se att det absolut inte är fallet. Idag finns det så fina möjligheter via Internets sociala medier att få kontakt med andra i liknande situationer som kan stötta och leda en vidare.
-Släng ut en fråga och att du vill ha kontakt, så kommer du att få svar. Kan du dessutom lite engelska, är hela världen en möjlighet. Det är bara du själv som sätter gränsen, egentligen. Det finns så mycket mer man kan göra , säger Maja Havbring.

Kan få juridisk hjälp

För den som inte orkar komma igång själv kan det vara svårare att få kontakt med andra.
-Då är det så bra med Neuroförbundet, som också kan erbjuda juridisk hjälp till sina medlemmar. Att hjälpa till med överklagningar av olika kommunala beslut, där man känner sig felaktigt bedömd, säger Maja.
Hon är tacksam för att vara boende i en kommun som har resurser och tycker att vården behöver bli mycket mer rättvis över landet.
-Det ska inte spela någon roll vad man bor egentligen.

Skjuts till körövningen

Telefonen ringer. Det är Majas mamma Maja och hennes mamma Seija är båda med i Sollentunakören och det ger ytterligare en positiv dimension åt sånggemenskapen. Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMediaSeija som undrar hur läget är och när hon ska komma och hämta upp henne inför körövningen. Hon är också med i kören och det ger ytterligare en dimension åt denna fritidssysselsättning, som är en av de absolut största folkrörelserna i Sverige.
-Skjutsen kommer en stund senare och på vägen till kören berättar Seija om hur hon upplevt tiden efter dotterns stroke.

-Det var ju givetvis jobbigt när det hände och en lång tid efteråt. Nu har jag börjat vänja mig vid att det är så här för Maja nu. Det är skönt att rehabiliteringen gått bra att hon klarar sig själv. Att hon också har fått en del hemhjälp är också bra.

Oh Happy Day syns

Framme i lokalen där körövningen sker, har över 100 personer samlats och mor och dotter skyndar ner i människohavet. Uppsjungningen börjar och körledaren visar hur sångarna ska röra hela kroppen för att mjuka upp kroppsmaskineriet.

Så börjar de öva stämmorna i gospellåten "Oh Happy Day" och titeln avspeglar sig direkt i alla sångarnas anletsdrag. Körsången samlar 100.000-tals människor runt om i Sverige, varje vecka och det är inte så konstigt att det är en av de absolut största folkrörelserna i landet.

Musikern Göran Norberg ackompanjerar den stora kören och tillför också mycket positiv energi med sin personlighet. Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMedia
Musikern Göran Norberg ackompanjerar den stora kören och tillför också mycket positiv energi med sin personlighet.

Hanna Ekstedt är en av körens ledare och hennes energi till de 130 sångarna är magisk. Hör henne berätta om körsångens fördelar när det gäller hälsa i webbradiointervjun. Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMedia
Hanna Ekstedt är en av körens ledare och hennes energi till de 130 sångarna är magisk. Hör henne berätta om körsångens fördelar när det gäller hälsa i webbradiointervjun. Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMedia

Hanna Ekstedt är en av körens ledare och hennes energi till de 130 sångarna är magisk. Hör henne berätta om körsångens fördelar när det gäller hälsa i webbradiointervjun. (MP3-dokument, 16.1 MB) Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMedia

Håkan Sjunnesson

Läs mer om den neurologiska diagnosen stroke i Neuroguiden>

Läs hela reportaget i Reflex Magasin nr 2-2015>

Läs mer om att bli medlem och få tillgång till senaste Reflex direkt både på webben och i printutgåva>

Ge en gåva till strokeforskningen via Neuroförbundets Neurogåvan>