Regeringen ignorerar FN-konvention (20121015)(nhr.se)

• Datum: 12-10-17, Publicerad av peter.andersson@neuroforbundet.se

Funktionshinder- och brukarrörelsen har vid flera tillfällen lyft problematiken med i synnerhet ett av förslagen till förändring inom assistansreformen – förslaget om ändring som gör assistansanordnaren ansvarig för hur en assistansberättigad person använder sig av personlig assistans.

För att denna grundläggande förödande förändring ska kunna genomföras utan alternativa justeringar har regeringen valt att lägga in samtliga förslag till förändringar kring assistansen i budgetpropositionen. Detta är ett mycket anmärkningsvärt grepp eftersom det totalt bakbinder alla möjligheter att kritisera och ändra de enskilda förslagen, då hela budgetpropositionen då faller.

Vi kan inte i ord uttrycka vår upprördhet över att regeringen har ignorerat våra synpunkter och vi frågar oss hur regeringen med ena handen kan ratificera FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och sedan med andra handen visa att man struntar fullständigt i vad konventionen stipulerar!

Maria Johansson, förbundsordförande, DHR - Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder

Thomas Jansson, ordförande, FUB – Föreningen för barn unga och vuxna med utvecklingsstörning

Lars Hagström, ordförande, FöR – Förbundet Rörelsehindrade

Kathleen Bengtsson- Hayward, förbundsordförande, NHR, Neurologiskt Handikappades Riksförbund