Pressmeddelande: Internationella MS-dagen 25 maj

  • Datum: 16-05-24, Publicerad av peter.andersson@neuroforbundet.se

#strongerthanMS

Temat är "independence" (självständighet/oberoende). Återigen engagerar sig hundra tusentals människor världen över för att sprida kunskap om MS och hur det är att leva med diagnosen. Uppskattningsvis lever idag 2,3 miljoner med en MS-diagnos.

Årets tema är självständighet/oberoende, med budskapet "MS doesn't stop me" (MS stoppar inte mig). Syftet är att synliggöra hur personer med MS kan vara självständiga och oberoende och att självständighet innebär olika saker för olika personer.

Bakom World MS Day står Multiple Sclerosis International Federation (MSIF), som samlar patientföreningar över hela världen. Inför varje år väljs ett tema som ligger till grund för en kampanj som engagerar hundratusentals människor världen över. Enligt traditionen infaller World MS Day alltid sista onsdagen i maj och årets blir det åttonde sedan starten 2009.

En av MSIFs medlemmar i Sverige är Neuroförbundet, Sveriges första intresseorganisation specialiserad på neurologi. Lise Lidbäck, Neuroförbundets ordförande kommenterar temat: "För Neuroförbundet handlar independence, eller självständighet, om att personer med neurologiska diagnoser har samma möjligheter och rättigheter som alla andra. Vi vill att samhället ska utformas och lagstiftas så att livet görs lättare för alla med en neurologisk diagnos. Med detta uppnått kan vi nå en betydligt högre grad av självständighet, känna livslust, full delaktighet och stark framtidstro."

Den officiella hashtagen är #strongerthanMS som i sociala medier kommer samla alla olika initiativ och aktioner världen över. Förra året svämmade sociala medier över av människor som tagit på sig orangea kläder för att uppmärksamma sjukdomen, då orange blivit den internationella MS-färgen.

Presskontakt

Peter Winberg, tf kommunikationsansvarig
peter.winberg@neuroforbundet.se
Direkttelefon 08 - 677 70 31Mobil 0760-01 70 31

Pressinformation Pressbilder
Neuroförbundet är Sveriges första intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vårt mål är att människor med neurologiska 
diagnoser ska få samma möjligheter och rättigheter som alla andra. Vi står för livslust, full delaktighet och stark framtidstro. Neuroförbundet har cirka 13 000 medlemmar. Vi företräder 
ett stort antal diagnoser och stödjer spetsforskningen inom neurologi.