Utsikt över en flygplansvinge i luften. Foto.
De medicinska resorna befinner sig ofta på en svart marknad i de gråzoner som uppstår i mellanrummen där olika länders lagstiftningar och uppfattningar om vad som är rätt blandas. Foto: Pixabay.

Förtvivlan styr medicinska resor

Varför tar svårt sjuka människor beslutet att försätta sig själva i konkurs för att genomgå stamcellsbehandlingar som ännu inte har vetenskapligt stöd? Etnologen Susanne Lundin har rest världen över för att förstå hur denna kriminella handel med folks desperation uppstår.

Medicinsk turism, eller medicinska resor som Susanne Lundin föredrar att kalla det, handlar om allt från estetisk kirurgi till organtransplantationer och stamcellsbehandlingar.

– Ordet turism osynliggör att vid de tuffare behandlingarna handlar det om svårt sjuka människor som är så desperata att de är beredda att överskrida lagliga och moraliska gränser.

Inget svenska läkare rekommenderar

Det finns inga svenska läkare som rekommenderar patienter att åka utomlands för att få en icke vetenskapligt belagd stamcellsbehandling. Världshälsoorganisationen WHO går ut med olika uttalanden för att förhindra resorna, men de ökar ändå.

Används vid leukemi

För patienter med mycket allvarliga sjukdomar, som Huntingtons och Parkinsons sjukdom, framstår stamcellsbehandling som ett sista halmstrå, trots att forskningen har långt kvar ännu. En av de få sjukdomar som idag behandlas regelmässigt med stamcellsbehandlingar är leukemi.

De höga förväntningarna på vad stamcellstransplantation ska kunna bota har öppnat upp för ”undergörare” som påstår sig kunna bota till exempel multipel skleros, MS.