En man med VR-glasögon försöker dricka en kopp kaffe. Foto.
Utöver stroke finns det flera andra områden där produkten kan bli aktuell i framtiden, förutom strokerehabilitering: neurologisk rehabilitering för till exempel Parkinsons sjukdom. Foto: Pixabay.

Rehab efter stroke med digital teknik och smarta glasögon

Den som drabbas av stroke har ofta en lång och mödosam väg tillbaka. Då det är hjärnan som är skadad är det den som behöver tränas och läkas, vilket neurologen Helena Fordell i Umeå har forskat på i tjugo år och utvecklat nya metoder och hjälpmedel för, genom bolaget Brain Stimulation. Nu kan Brain Stimulation äntligen göra en bred lansering av sin innovativa teknik till sjukhus i Sverige och världen.

I sitt arbete som läkare insåg Helena Fordell tidigt behovet att bättre kunna diagnostisera kognitiva nedsättningar efter hjärnskador och därmed kunna göra effektivare rehabilitering. Hennes idé var att ta hjälp av modern teknologi och använda digitala miljöer för träning av hjärnan. Brain Stimulation har utvecklat produkter för diagnostik av hjärnskador och interaktiv hjärnträning med Mixed Reality-teknik och smarta glasögon.

– Det kallas berikad rehabilitering, berättar Helena Fordell i ett pressmeddelande. Patienten får ett individuellt träningsprogram och kan med hjälp av smarta glasögon träna i sin hemmiljö. Det är färgglada 3D-hologram, musik- och interaktiva spelmiljöer, lekfullt och lite magiskt, en träningsmiljö där hjärnan får en dopamin-dusch som förstärker inlärningseffekten. Rehabiliteringen erbjuder intensiv repetition av den uppgift som hjärnan behöver bli bättre på.