Efter 2 stroke tar det ändå skruv för Daniel med servokraft

  • Datum: 17-05-08, Publicerad av Håkan Sjunnesson
  • Nyhetsredaktör: Håkan Sjunnesson / NeuroMedia

Strokedagen 9 maj: Efter två stroke skulle man kunna tro att även en 35-åring är utslagen. Men det gäller inte mekanikern Daniel Nilsson i Bromölla. Han är på benen igen och med hjälp av en robotinspirerad servohandske, kan han fortsätta jobba som mekaniker och hålla på med sin favoritsysselsättning, ett Hot Rod-bygge.

 Neuropodden: Lyssna på NeuroMedias poddradiointervju med Daniel Nilsson i Bromölla> Intervju och foto: Håkan Sjunnesson 2017 Neuropodden: Lyssna på NeuroMedias poddradiointervju med Daniel Nilsson i Bromölla> (MP3-dokument, 10.3 MB)

Text & foto: Håkan Sjunnesson

Bland verktyg och reservdelar står en ombyggd motorcykel Suzuki Intruder 800 i Daniel Nilssons dubbelgarage. Dessutom hans senaste skapelse på fyra hjul, en så kallad Hot Rod. Det är ett specialbilbygge på en egenbyggd ram, underredet är hämtat från en BMW, bakpartiet från en Chevrolet och hytten är från en Opel Blitz 1953. Skapelsen ska inregistreras senare i år och det här brinner han för.
-Allt som har en motor är leksaker för mig och det här vill jag göra, säger Daniel Nilsson. Han ska just skruva fast en bult som håller fast frontgrillen i chassit. När han klämmer högerhanden runt hylsnyckeln surrar det svagt från den lilla elektriska servomotorn i fickan utanpå hans arbetsbyxor. Och associationen går till någon scen i en Sience fictionfilm.
Vi hälsar och de konstgjorda förlängda senorna dras in genom kabeln mellan styrenheten och handsken. Jag känner hur Daniels handgrepp blir allt fastare. Daniel skrattar och berättar om den resa han gjort de senaste tre åren.

Sökte för karpaltunnelsyndrom
Uppväxten är i Bromöllatrakten. Hans mamma är sjuksköterska och pappan har en mekanisk verkstad i Bromölla. Daniel utbildade sig till mekaniker med specialisering inom svarvning och fräsning. Neuropodden: Lyssna på NeuroMedias poddradiointervju med Daniel Nilsson i Bromölla> Intervju och foto: Håkan Sjunnesson 2017 Han har jobbat med ventilation och som resemontör med bland annat uppdrag för marinen i Karlskrona och utomlands i Spanien, England, Holland och Tyskland. I utlandsuppdragen har arbetsuppgifterna varit att installera maskiner som sprayar en stark elastisk hinna under nya bilar, som ska ge minst 7 års rostskyddsgaranti.
Mekandet och bilbyggandet är en stor hobby men hösten 2014 kände han mer och mer hur högerhanden domnade till och från. Han började tappa saker och åkte till slut in för att kolla upp det på ett vanligt läkarbesök i tro att det kanske kunde vara ett så kallat karpaltunnelsyndrom. Inget särskilt upptäcktes och Daniel jobbade vidare, trots att handen blev sämre och sämre.

Vårdpersonal trodde honom inte
Under nyårshelgen samma år slutade handen i princip att fungera och Daniel blev riktigt orolig.
-Det blev en så kallad dropphand som jag hade hudkänsel i men inte kunde röra och jag ringde till sjukvårdsupplysningen dagen före nyårsafton. De ville att han skulle åka in till akuten direkt. Han blev undersökt och fick en massa frågor. Sjukvårdpersonalen var undrande och frågade om jag ätit något morfinbaserat läkemedel.
-"Nej, sa jag" men de trodde ändå att jag var typ en narkoman. Mina pupiller hade nämligen inte rört sig när de lyste mig i ögonen. Men jag hade redan upplyst dem innan den kontrollen, att jag haft regnbågshinneinflammation som liten och därför fungerar inte pupillreflexen normalt, säger Daniel Nilsson.

Strokedagen 9 maj: Efter två stroke skulle man kunna tro att även en 35-åring är utslagen. Men det gäller inte mekanikern Daniel Nilsson i Bromölla. Han är på benen igen och med hjälp av en robotinspirerad servohandske, kan han fortsätta jobba som mekaniker och hålla på med sin favoritsysselsättning, ett Hot Rod-bygge.Misstag och flera vårdbesök
Efter flera undersökningar och misstag av vårdpersonal, kunde läkaren till slut konstatera att det satt en blodpropp på utsidan av halsen. Daniel fick direkt blodförtunnande tabletter och proppen löstes upp. När han sedan undersöktes några veckor senare, visade det sig att ett blodkärl långt tidigare brustit i halsen, och att en propp då bildats i blodådrornas mellanskikt.
-Hade allt skötts enligt läkarboken, skulle proppen med all sannolikhet ha upptäckts tidigare, och min skada inte blivit så stor, säger Daniel besviken.

Servo följer muskelrörelsen
Daniel har hela tiden haft känsel i högerhanden och handgreppet finns där, om än svagt. När han började arbetsträna efter den första stroken för ett och halvt år sedan, fick han därför tillgång till en nyutvecklad servohandske via Arbetsförmedlingen. Det är en handske med servorobotik, som hjälper till att dra ihop fingrarna, så att han kan låsa handen om det han tar tag i och lyfter. Och det är en mycket stor hjälp i hans arbete på en verkstad i Kristianstad.
Servohandsken har tre grundlägen som vid behov regleras på kontrollenheten.
-Med handsken kan jag också hantera saker väldigt finkänsligt, som ett färskt ägg till exempel. Det är inga problem, tycker Daniel Nilsson.

 Neuropodden: Lyssna på NeuroMedias poddradiointervju med Daniel Nilsson i Bromölla> Intervju och foto: Håkan Sjunnesson 2017

Brottas nu med finmotoriken
Efter mycket användning av servohandsken har han nu också fått mycket lättare att sträcka ut sina fingrar. Även sjukgymnasterna har uppmärksammat hans uppmjukade fingerleder. Handsken underlättar också rehabiliteringen.
-Sedan jag började använda handsken även när jag styrketränar, kan jag lägga på dubbla vikten vid till exempel dragövningar, eftersom handsken kan låsa greppet. När jag sedan vill öppna handen, avaktiveras låsningen. Det han just nu brottas med är finmotoriken.
-Handen känns ju lite klumpig men jag är en envis jäkel, så det kommer att lyckas, säger Daniel Nilsson och skrattar.

Nära att dö i koma
Tatueringsintresset började med en tatuering på axeln och han har en kompis i Karlskrona som driver en tatueringsstudio. Nu har han åtta tatueringar varav en sträcker sig från axel till axel över hela bröstet.
I oktober 2016 fick han influensa och sjukanmälde sig en tisdag med feber. Han bor som sagt själv och därför lagade han en stor potatisgratäng samma dag, för att enkelt kunna få i sig näring under sjukdagarna. Han fick med sig vatten i sovrummet och somnade sedan febrig.
Det nästa han minns är att han vaknar upp på sjukhuset, fem dygn senare. Daniel också har diabetes och trots att han bara ätit en gång till av gratängen hade insulinpumpen fortsatt att pumpa insulin, vilket gjorde att han till slut hamnade i insulinkoma.

15 blodproppar slog ut balansenReflex magasin nr 2 2017 med Danile Nilssons intervju. Foto: Håkan Sjunnesson / NeuroMedia
-Det var min syster som hittade mig och ringde ambulansen. Då hade jag bara ett blodsockervärde på 1,8 och det var nog i sista stund de kunde rädda livet på mig, tror han. Normalt blodsocker vid fastande ligger ungefär på ett värde mellan 4 till 6 mmol/l.
I samband med den här händelsen fick han en stroke som slog ut balansen.
-Det är som ett svart hål. Jag minns ingenting och med så lågt blodsockervärde fungerar ingenting heller.
-Det var 15 proppar som då satte sig i huvudet och hänt har hänt, resonerar han. Med hjälp av rollator kunde han börja lära hjärnan att gå igen och nu ett halvår senare rör han sig tämligen obehindrat.

Dålig journalföring märklig 2017
I Hässleholm och i Kristianstad har han sin strokerehabilitering och trots vårdsjabbel har han i stort blivit bra bemött.
-Jag har till slut fått bra vård men samordningen kunde vara klart bättre. Under en och samma timme hade jag tre inbokade vårdbesök.
-Hela sjukvårdssystemet verkar överbelastat och internkommunikationen är dålig. Har en läkare gjort en undersökning tidigare på mig, har det inte synts i mina journaler. Han var med om detta alldeles nyligen, när en läkare trodde att hans handskada var ny. I själva verket registerarades den för tre år sedan.
-Mycket märkligt år 2017, tycker Daniel Nilsson.

Skjuter inte upp drömmar
Han har inte någon livsfilosofi eller tro som sporrar, utan en livsinställning:
-Det handlar om att leva så glatt som möjligt. Och det är ingen mening med att skjuta upp allting tills man har mer tid, som många tycks resonera. Försök göra det du skulle vilja göra nu, istället för att skjuta upp det. Då kanske du aldrig får uppleva det, säger 35-årige Daniel Nilsson, som har som mål att lära sig minst en ny sak per dag.
-För har du inte lärt dig något nytt idag, är den här dagen bortkastad, tycker mekanikern Daniel Nilsson.#

 Neuropodden: Lyssna på NeuroMedias poddradiointervju med Daniel Nilsson i Bromölla> Intervju och foto: Håkan Sjunnesson 2017-Han har en kompis i stan som efter en motorcykelolycka har förstört sin ena hand fullständigt. Jag har länge varit så fascinerad av hans sätt att fixa saker. Nu när också jag behöver lösa vardagsutmaningar, bollar vi också de bästa idéerna om hur olika moment ska kunna genomföras ändå. Foto: Håkan Sjunnesson / NeuroMedia

Strokedagen 9 maj: Efter två stroke skulle man kunna tro att även en 35-åring är utslagen. Men det gäller inte mekanikern Daniel Nilsson i Bromölla. Han är på benen igen och med hjälp av en robotinspirerad servohandske, kan han fortsätta jobba som mekaniker och hålla på med sin favoritsysselsättning, ett Hot Rod-bygge.

'Det är ett specialbilbygge på en egenbyggd ram, underredet är hämtat från en BMW, bakpartiet från en Chevrolet och hytten är från en Opel Blitz 1953. Blinkersen på hyttens utsida är original.

Strokedagen 9 maj: Efter två stroke skulle man kunna tro att även en 35-åring är utslagen. Men det gäller inte mekanikern Daniel Nilsson i Bromölla. Han är på benen igen och med hjälp av en robotinspirerad servohandske, kan han fortsätta jobba som mekaniker och hålla på med sin favoritsysselsättning, ett Hot Rod-bygge.

 Neuropodden: Lyssna på NeuroMedias poddradiointervju med Daniel Nilsson i Bromölla> Intervju och foto: Håkan Sjunnesson 2017

Daniel Nilsson är med i en bilklubb i Bromölla, "The Flyng Grinders Hot Rod Club" – "De Flygande vinkelsliparnas Hot Rod Club"
-Innan jag fick tillgång till denna servohandske, hade jag dålig kraft i handen och det är verkligen stor skillnad nu. Det gör att jag faktiskt kan både jobba och hålla på med mina fritidssysselsättningar och meka med både motorcyklar och bilar.

Läs mer om diagnosen stroke i Neuroguiden>

'Läs mer om Neuroförbundets omfattande arbete för den neurologiska forskningen och kampen för ett tillgängligt och användbart samhälle för alla>

Bli medlem i Neuroförbundet direkt>

AKUT-testet avslöjar stroke

Ett enkelt sätt för personer utanför sjukvården att kontrollera om en person kan ha drabbats av stroke är att göra det så kallade AKUT-testet. Om en person plötsligt börjar bete sig annorlunda, ska man be personen utföra följande handlingar:
A - Ansikte. Be personen le och visa tänderna.
K - Kroppsdel. Be personen lyfta armarna och hålla kvar i 10 sekunder.
U - Uttal. Be personen säga en enkel mening som "det är vackert väder i dag".
T - Tid. Varje minut räknas för att rädda liv. Ju fortare behandling sätts in, desto mindre blir skadorna – ring 112!
Och misslyckas personen med något av detta rör det sig om misstänkt stroke.

'

Fakta stroke
Strokedagen uppmärksammas 2017 den 9 maj. Stroke/slaganfall är ett samlingsnamn för plötsligt insjuknande med neurologiska symptom, som förlamning eller talsvårigheter. Orsaken är att blodet inte når fram till hjärncellerna.
I 80 % av fallen är orsaken en blodpropp, en så kallad hjärninfarkt och i 20 % är orsaken en hjärnblödning. Ungefär 30.000 svenskar får varje år en stroke, som därmed är en av våra vanligaste folksjukdomar.

-

Fakta Karpaltunneln
Karpaltunneln är en kanal som bildas mellan flera ben och ett kraftigt ledband i handloven. Genom den går en viktig nerv och senor till fingrarnas muskler. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att utrymmet minskat och nerven kommit i kläm. Om trycket är kraftigt eller långvarigt kan nerven skadas. Karpaltunnelsyndrom kan innebära ett hinder i vardagen, om man får nedsatt känsel, får ont eller blir fumlig.

Reflex magasin nr 2 2017 med Danile Nilssons intervju. Foto: Håkan Sjunnesson / NeuroMedia

'Reflex magasin nr 2 2017 med Daniel Nilssons intervju.
Foto: Håkan Sjunnesson / NeuroMedia

'

'

Här hittar du arkivet för Reflex Magasin på webben i PDF-format>