"Ridterapin har räddad mig"

• Datum: 15-05-25, Publicerad av peter.andersson@neuroforbundet.se
  • Källa:dalademokraten.se

Ridterapin har räddad mig och nu är mitt mål att starta något liknande för att ge andra något av det jag fått, säger Rune Åslund fick en svår stroke. Ingen trodde att han skulle kunna lämna rullstolen eller röra sin förlamade högerarm.

Rune Åslund var en av nära 100 deltagare på konferensen Aktiv rehab & ridterapi som Neuroförbundet Falun och norra Dalarna arrangerade i Falun. Där samlades politiker och tjänstemän från landstinget och kommuner, yrkesverksamma inom rehabilitering och folkhälsa och deltagare i projektet som samlat 50 deltagare sedan start.

Rune Åslund fick hjälp att flytta till Herrhagen i Falun och där fick han kontakt med stroketeamet på Falu lasarett och där tipsade en sjuksköterska om ridterapi. Han har tidigare fött upp hästar och längre tillbaka var han med i Falu ridklubb och som ung körde han häst i skogen.

– Jag har alltid gillat hästar. Men att hästen kunde användas i rehabiliteringen som jag varit med om nu hade jag ingen aning om.

Han rör sin högerarm utan problem och han kan gå 500 meter med stöd av käpp.

– Nästa steg är att börja tävla i dressyr för funktionshindrade. Tänk dig från att vara helt utslagen till att sitta på hästryggen i kavaj och ridkläder i en dressyrtävling. Vilken känsla!

– Och vilken känsla när man går runt och hälsar på hästarna i boxarna vid Falu ridklubb och får gnägg tillbaka. Den häst jag kallar min som jag alltid rider på känner igen min röst på långt håll.

En rad andra röster från publiken kom också fram under konferensen.

Aktiv rehab o ridterapi

– Att simma och vattengympa tar för mycket kraft. Hästunderstödd ridterapi är den enda fysiska aktivitet jag gör, sade en kvinna. En annan - Fia - som finns avbildad på en affisch för Neuroförbundet beskriver sin erfarenhet av ridterapin. "Jag inte gå eller lyfta armarna själv men jag kan rida. Det är helt fantastiskt. Och det befriar mig från sjukdom när jag sitter på hästryggen."

Fia kom till konferensen i rullstol med sin lille baby i knät. En annan kvinna berättade om en djup depression efter en svår händelse som jobbet i stallet och ridterapin hjälpt henne ur. Margareta Håkansson sjukgymnast som forskat om effekterna och var en talarna förklarade att hennes stressnivå minskat och att det hjälpt henne ur depressionen. Flera berättat om att ridterapin inneburit mindre läkemedel.

Det var medel från Allmänna Arvsfonden som möjliggjorde att Aktiv rehab & ridterapi kunde starta för tre år sedan. Och idag finns verksamhet i Falun, Rättvik Mora och Malung-Sälen. Förhoppningen är det den ska spridas eftersom behovet är stort och terapin riktar sig mot allt från ALS, Stroke, Parkinson och MS till ryggmärgsskada.

– Hela skalan bland neurologiska diagnoser, säger Gunnel Eld, som hållit i projektet tillsammans med Marie Gudmundsson, Barbro Ödlund och Åsa Hedman.

Mats Dahlström (C) kommunalråd i Falun lovade en fortsättning i Falun med 20 deltagare. Om fullmäktige klubbar förslaget.

– Vi får in många projektansökningar. Det som är positivt med den här är att professionen - sjukgymnaster - finns med och att det finns evidens (vetenskapliga belägg) och att verksamheten är tänkt att fortsätta.

Källla: http://www.dalademokraten.se/allmant/dalarna/ridterapin-har-raddad-mig
Kristina Vahlberg