"Vi med funktionsvariation osynliggörs till och med i historien"

  • Datum: 16-01-27, Publicerad av Håkan Sjunnesson
  • Text & foto: Håkan Sjunnesson / NeuroMedia

Förintelsens minnesdag 27 januari: -Jag är trött på det osynliggörandet som finns mot oss med en funktionsvariation. Under 1940-talet mördade Hitlerregimen hundratusentals med funktionsnedsättningar. Men det är det väldigt tyst om, så vi osynliggörs till och med i historien, säger funkisföreträdaren Jesper Odelberg intervjuad i senaste Reflex magasin.

Lyssna på Pod-radiointervjun med den samhällsengagerade Jesper Odelberg (MP3-dokument, 16.2 MB)

Längst upp på Avenyn i Göteborg ligger
Stadsteatern och här trivs Jesper Odelberg. Han har framträtt här och på många andra stora och små scener i olika sammanhang sedan över två decennier. Från början som stå-uppkomiker, men också i olika skådespelarroller och de senaste åren som musiker i sitt eget "Jesper Odelberg band".
Med redan många strängar på sin lyra har han nu också börjat låta sin politikerådra slå an ackord, för att påverka funkispolitiken i Sverige. Han vill se ett samhälle tillgängligt för alla, vilket han hävdar är långt ifrån verklighet.

-Jag är trött på det osynliggörandet som finns mot oss med en funktionsvariation. Under 1940-talet mördade Hitlerregimen hundratusentals med funktionsnedsättningar. Men det är det väldigt tyst om, så vi osynliggörs till och med i historien, säger funkisföreträdaren Jesper Odelberg intervjuad i senaste Reflex magasin. Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMedia

Apartheid pågår idag
Enligt honom finns det ett skrämmande marginaliserande av funkispersoner i samhället.
-Jag är trött på det osynliggörandet som finns mot oss med en funktionsvariation, antingen fysiskt eller psykiskt. Vi osynliggörs på samma sätt som färgade människor på 50-talet i USA och under apartheidtiden i Sydafrika. För att inte tala om Hitlers mördande av alla med funktionsnedsättningar på 40-talet, säger Jesper Odelberg med skärpa.

-Det är tydligen ett väldigt känsligt ämne att prata om. För det har varit mycket tal om förintelsen av personer med judisk och romsk härkomst under andra världskriget. Men när Sveriges Radio för tio år sedan gjorde ett program om morden på alla med olika former av funktionsnedsättning och diagnoser, då sändes det programmet aldrig, och de har en av de intervjuade berättat för mig. Vi osynliggörs till och med i historien och det är ju väldigt konstigt, tycker Jesper Odelberg.

Ser funkofobin dagligen
-Jag ser funkisförtrycket och funkofobin varje dag och det är bara därför jag engagerar mig politiskt. Han använder gärna begreppet funktionsvariation.
-Det är ett bra begrepp, för alla människor har någon form av funktionsvariation och det gör att vi inte skiljer ut någon ur mängden. Det är det som är meningen, tycker Jesper Odelberg.
Nyligen nämnde finansministern att man kanske måste börja skära ner kostnader ännu mer i äldrevården och omsorgen om personer med funktionsnedsättningar, för att klara flyktingmottagandet och det reagerar Jesper starkt emot.
-Man får inte ställa de svagaste grupperna mot varandra. Man får bara inte det. Det handlar om att upprätthålla FN:s mänskliga rättigheter, säger Jesper och skakar på huvudet.

Heligt arg över orättvisor
Jesper berättar om hur heligt arg han
blivit över orättvisor i samhället, som han tycker ökat det senaste decenniet. Han jobbade en period på socialdepartementet som sakkunnig i tillgänglighet och funkisfrågor, för den socialdemokratiska riksdagsledamoten Lars Enquist. Där fick han blodad tand för att vara med och påverka inifrån.
-Jag satt och såg på en debatt och blev så upprörd att jag sa till mig själv; "Nu du Odelberg, nu måste du göra något och engagera dig". Och det gjorde jag.
Socialdemokratin har alltid varit hans ideologi, där Jespers mormors tankar påverkade honom mycket. Men han tycker att dagens socialdemokrati är för liberal och har istället anammat Vänsterns politik.

-Jag är trött på det osynliggörandet som finns mot oss med en funktionsvariation. Under 1940-talet mördade Hitlerregimen hundratusentals med funktionsnedsättningar. Men det är det väldigt tyst om, så vi osynliggörs till och med i historien, säger funkisföreträdaren Jesper Odelberg intervjuad i senaste Reflex magasin. Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMedia

Fler i funkis måste med
Jesper anser nämligen att Vänsterns politik idag överensstämmer med hur socialdemokratisk politik fungerade när hans politiska medvetande formades i tonåren på.
Han ställde upp valet 2014 och kom in i Västra Götalands landstingsfullmäktige som ersättare och fick på så sätt ett uppdrag i kulturnämnden.
Han ser ur stor nytta han gör bara genom att vara en person med funktionsnedsättning som är aktiv i politiken.
-När jag är med så kommer det alltid upp funkisfrågor kring tillgänglighet och det visar att vi måste delta.
-Jag uppmanar därför många fler i funkisrörelsen att engagera sig politiskt för ett samhälle tillgängligt för alla. När vi är med, då händer det grejer, hävdar han.

Påpekade talarstolsproblem
Ett problem uppstod genast när Jesper valts in.
-Jag kunde inte ta mig fram till talarstolen och tala ifrån den. Det är inte ok. De ansvariga sa att "ja men det finns ju mikrofoner i bänkarna där ledamöterna sitter och de kan prata till alla under mötena. Det borde väl räcka", återger Jesper Odelberg.
-Men det är inte ok. Det är en demokratifråga och en valmöjlighetsfråga för den som är vald som förtroendevald. Jag måste då kunna få välja om jag vill tala från min plats eller från talarstolen, säger han.
Sommaren gick och när han kom tillbaka till det första mötet för hösten blev han förvånad.
-Haha, ja då hade de fixad en bra ramp upp till talarstolen för oss i rullstol och dessutom hade de ordnat två höj- och sänkbara talarstolar, skrattar Jesper Odelberg förnöjt.

Blev misshandlad hemma
För några år sedan var Jesper utsatt för övergrepp mot honom, av en före detta kvinnlig partner. Hon misshandlade honom under en tid och först när en vän till honom blev vittne, upphörde det. Kvinnan blev anmäld och de bröt upp.
Mycket smärtsamt på olika plan för Jesper och det har tagit flera år av bearbetning innan han nu berättar om den svåra tiden. Han uppmanar andra som blir utsatta att också våga bryta mönstret och berätta.
-Jag tror att mörkertalet är oändligt för detta med sexuella övergrepp av olika slag. För det är inget man talar om. Det är för känsligt för folk, vilket är ett jäkla dumt argument, för om man inte pratar om det, kommer man ju inte åt det heller, menar han.

1973 steriliserades den siste
Han kommer in på hur han först blev känd. Det var som stå upp-komiker, bland annat i TV-programmet "Släng dig i brunnen".
-I mina skämt är det inte min CP-skada och min rullstol som ska stå i centrum. Det är samhällets sätt att se på oss som har en CP-skada som jag vill peka på.
-1973 steriliserades set sista gossebarnet med CP-skada i Sverige. Man trodde alltså fram till dess att det var en genetisk diagnos och eftersom jag är född 1970, visste jag egentligen inte om också jag var steriliserad. Därför uppsökte jag en fertilitetsklinik och den visade sig inte vara tillgänglig för oss män i rullstol.
-Det gjorde mig jättearg och det tar jag också upp i ett av mina skämt för att visa hur dumt det är med icke tillgänglighet för oss med funkis, säger Jesper Odelberg.Jesper Odelberg porträtteras i Reflex magasin nr 6-2015. -Jag är trött på det osynliggörandet som finns mot oss med en funktionsvariation. Under 1940-talet mördade Hitlerregimen hundratusentals med funktionsnedsättningar. Men det är det väldigt tyst om, så vi osynliggörs till och med i historien, säger funkisföreträdaren Jesper Odelberg intervjuad i senaste Reflex magasin. Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMedia

Kan ej spela dataspel
Ett annat tillgänglighetsproblem för honom och många andra funkispersoner är dataspelsvärlden. En fantastisk möjlighet för många som har ett rörelsehinder, men man måste ha fungerande händer.
Jesper skulle väldigt gärna vilja spela dataspel men kan inte, eftersom han inte kan använda dagens spelkontroller. De kräver att man kan använda händerna och flera fingrar. Han sitter gärna uppkopplad via Internet och tittar och följer streamade spel som pågår i realtid
.-Detta retar mig så vansinnigt att jag inte kan vara med. Kan ingen spelutvecklare ta fram spelkonsoller som vi med funkishänder kan använda.

Skapar mängder av låtar
Men läsplattorna, "paddorna", har inneburit en revolution för många med funktionsvariation. Hans pekstyrda datorplatta och rätt programvara har gjort att han blivit musikproducent och skribent. Han kan skriva på den men han har också en app som gör att han kan prata till paddan som formulerar texten.
-Det är bra när jag har bråttom och behöver skriva lite längre. Då går det fortare. Och för sitt musikskapande har programmet "Garageband" varit ovärderligt.
-Jag har skrivit över 30 låtar hittills och det hade inte gått utan den här typen av programvaror, konstaterar Jesper som är sångare i sitt eget och ofta anlitade "Jesper Odelberg Band".

Text: Håkan Sjunnesson
Foto: Peter Muld och Håkan Sjunnesson

Fakta:

Namn: Jesper Odelberg

Ålder: I min bästa ålderJesper Odelberg porträtteras i Reflex magasin nr 6-2015. Omslagsfoto: Peter Muld-Jag är trött på det osynliggörandet som finns mot oss med en funktionsvariation. Under 1940-talet mördade Hitlerregimen hundratusentals med funktionsnedsättningar. Men det är det väldigt tyst om, så vi osynliggörs till och med i historien, säger funkisföreträdaren Jesper Odelberg intervjuad i senaste Reflex magasin. Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMedia

Civilstatus: singel (för närvarande)

Förebilder: Göteborgskomikern Claes Malmberg "en gudabenådad komiker och har en bra livsåskådning". Andra är artisterna Louise Hoffsten, Jonas Gardell, Lenny Norman, Barbro Lill-Babs Svensson och hennes dotter Malin Berghagen. Hon brukar kalla Jesper för "sin ängel".

Senast lästa bok: jag läser inte böcker nu utan jag är så nördig så att jag läser olika manus. Ett bra manus är Beckets pjäs "Slutspel" med flera intressanta karaktärer. Den skulle jag vilja vara med och spela någon gång.

Aktuell: Mångfacetterad scenartist, låtskrivare och nu också stridbar landstingspolitiker.

Jesper Odelberg porträtteras i Neuroförbundets medlemstidning Reflex magasin nr 6 -2015. Omslagsfoto Reflex nr 6 2015: Peter Muld
Här hittar du arkivet för Reflex magasin på neuroforbundet.se>

Läs mer om diagnosen CP, cerebral pares>

Gå med i neuroförbundet och stöd forskningen kring neurologi>

Gå med Neuroförbundet och stöd opinionsarbetet för ett samhälle tillgängligt för alla>

Jesper Odelberg porträtteras i Reflex magasin nr 6-2015. -Jag är trött på det osynliggörandet som finns mot oss med en funktionsvariation. Under 1940-talet mördade Hitlerregimen hundratusentals med funktionsnedsättningar. Men det är det väldigt tyst om, så vi osynliggörs till och med i historien, säger funkisföreträdaren Jesper Odelberg intervjuad i senaste Reflex magasin. Foto: Håkan Sjunnesson NeuroMedia
Läs mer om Jesper Odelberg>