Alla nyheter

2022-10-11

Hon vårdar patienter i livets slutskede

Det finns en rad professionella som arbetar inom den specialiserade palliativa vården. Mastersjuksköterskan Maria Mjörnberg på Ersta diakoni är en av dem. Så här arbetar hon för att hjälpa patienter under deras sista tid i livet.

Läs mer
2022-10-06

7 oktober uppmärksammar vi trigeminusneuralgidagen

Irene Nelson från Stockholm fick för tre år sedan den sällsynta diagnosen trigeminusneuralgi och går idag på mediciner för att lindra symtomen.

Läs mer
2022-10-06

Radiotips: Girls on wheels

Fem unga tjejer i rullstol. Funk i P1 har gjort en serie radiodokumentärer om gänget som kallar sig "Girls on wheels".

Läs mer
2022-10-05

Levt i båda världar med min CP-skada

”Jag har alltid känt mig annorlunda innerst inne men varit för frisk för att vara sjuk men för sjuk för att vara frisk”. Det konstaterar Ulrika Diös som levt hela sitt liv med en CP-skada (cerebral pares). En skada som drabbar ungefär 200 barn i varje årskull i Sverige.

Läs mer
2022-10-05

Vanja med CMT: Jag ser ljust på framtiden

35-åriga Vanja Eliasson diagnostiserades med CMT, Charcot-Marie-Tooth, när hon var 20 år. Beskedet gjorde henne ledsen. Men samtidigt var det en befrielse.

Läs mer
2022-10-05

Om smärta - När kunskap sprids vill fler forska

Nanna De Rezende Strander är sektionschef inom högspecialiserad smärtvård vid Karolinska universitetssjukhuset och berättar för Neuro om vad som sker inom polyneuropatiområdet.

Läs mer
2022-10-04

Unga och äldre samtalar om döden

Att samtala över generationsgränser om döden är ingen självklarhet för många. Döden har gått från att vara en naturlig, nära och ofta återkommande del av livet till motsatsen. Samtidigt funderar många människor på döden. I vissa fall utan att dela funderingarna med andra. En som ville se om konstnärliga aktiviteter kan underlätta samtal om döden är Max Kleijberg.

Läs mer
2022-10-04

Neandertalgener kan påverka neurologiska egenskaper

Genvarianter som vi ärvt från neandertalarna kan även bidra till att förklara skillnader i känslighet för vissa läkemedel.

Läs mer
2022-09-29

Läkare slår larm om brist på neurologer

Parkinsons sjukdom, epilepsi, migrän. Många patienter med sådana sjukdomar blir utan vård, enligt en nyhetsartikel i tidningen Mitt i Stockholm. De neurologiska mottagningarna i regionen kan helt enkelt inte ta emot fler.

Läs mer
2022-09-28

TLV ska utvärdera produkter för ryggmärgsstimulering

Elektrisk ryggmärgsstimulering är ett alternativt till läkemedelsbehandling vid svårbehandlad smärta. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, ska enligt Läkemedelsvärlden göra en hälsoekonomisk utvärdering av flera produkter för elektrisk ryggmärgsstimulering. Detta efter ett uppdrag från Medicintekniska produktrådet, MTP-rådet.

Läs mer
2022-09-28

Inspirerande helg vid nätverksträff om CMT

Träning, föreläsningar, samtal och utflykter – aktiviteterna var många när en grupp personer med den sällsynta diagnosen CMT träffades i Stockholm under en långhelg i september 2022.

Läs mer
2022-09-28

Flera epilepsiläkemedel slut på apoteken

Allt fler läkemedel saknas på svenska apotek. Bland annat går flera vanliga epilepsiläkemedel inte att få tag på och bland patienterna växer oron. – Om sju dagar har jag inga läkemedel och då kommer jag inte våga lämna hemmet, säger Anna Eksell enligt TT/SvD.

Läs mer
2022-09-27

Stora hälsoförluster efter covid

Precis som vi på Neuro konstaterat visar även Vård- och omsorgsanalys rapport Från uppdämt vårdbehov till förlängda köer att vårdbehovet efter covid är kraftigt eftersatt. Stora hälsoförluster är att vänta.

Läs mer
2022-09-27

Tillsätt en minister för högre utbildning och forskning!

Om Sverige ska fortsätta att vara en världsledande kunskaps- och forskningsnation behövs en minister för högre utbildning och forskning tillsättas! Forska!Sverige skriver öppet brev till Ulf Kristersson tillsammans med Neuro och 30 andra organisationer.

Läs mer
2022-09-27

Nytt hopp om läkemedel för liten grupp med ärftlig ALS

De nya resultaten kommer från både en fas III-studie och en förlängningsstudie. De ger en positivare bild av behandlingens effekt än fas III-studien ensam gjorde. Resultaten har publicerats i New England journal of medicine.

Läs mer